Lysfest i haven med tusindvis af funklende stjerner

Se hvor smukt det kan gøres og få de gode juleideer til haven.

LAD MIG SIGE det med det samme. Jeg elsker julen. Eller rettere sagt: Tiden op til. Fra den første adventssøndag og i hele december juler jeg i den store stil. Så er det tid til tændte stearinlys, pejseild og simremad.

For mig er juletiden en lysfest. Inde pynter jeg op med levende lys, og ude er det hovedsageligt de elektriske, der er i højsædet. Allerede midt i november begynder mine gartnere at forberede illumineringen, der skal være klar til første søndag i advent, hvor vi trykker på kontakten. Så tændes tusind julelys!

De senere år er det blevet populært med lys i forskellige farver, der blinker og udgør forskellige figurer. Med fare for at fornærme nogen, vil jeg tillade mig at sige, at det er for meget til min smag. Det er trods alt Skandinavien og ikke USA, vi bor i.

Læs også: Dekoration i kartoffelskål

Lyskæder som i Tivoli

Uden for vort store vinteropvarmede drivhus har vi nogle store boksformede avnbøgetræer. Når det gjaldt dem, var jeg klar over, at det her ville være en fordel at vælge en professionel løsning med kraftige ledninger og holdbare fatninger. Jeg besluttede mig nemlig for, at lyskæderne skulle blive siddende hele året, som de også gør det i Tivoli. Heldigvis fik jeg kontakt med et firma, der kunne give den rette vejledning. Det har vist sig at være et godt valg at lade lyskæderne blive siddende, for når løvet folder sig ud, er ledningerne helt usynlige. Og det er utroligt smukt med belysningen, når mørket falder på, uanset om det er sommer eller vinter.

20140128_181330

Buksbomkugler og kegler bliver også iklædt julelys. Men her er det ganske almindelige kæder. De gør god fyldest, og de er ikke mere kostbare, end at man godt kan fråse noget. Heldigvis er det til at overse, hvad lysshowet koster at have kørende. Alle pærer – LED – er energibesparende.

 Et stilfærdigt flammehav

lys i haven

Ved vores hovedindgang og ved indgangen til drivhuset supplerer jeg med levende lys, når vi skal have gæster. Det er da hyggeligt at blive budt velkommen af et stilfærdigt flammehav.

Ekstra idyllisk er julebelysningen, når der falder sne. Som bekendt er det ikke så tit, vi har hvid jul, men jeg føler mig altid noget ‘snydt’, hvis jeg ser udendørs- julebilleder uden sne. Og derfor er jeg da også stjernelykkelig over, at det i den forløbne vinter lykkedes mig at få taget disse billeder, som naturligvis optræder i min nye julebog, der bringer forslag til pyntning både ude og inde.

Læs også: Julemærke og Julestjerne

Tekst  Claus Dalby

Foto  Claus Dalby