Når julen skal være rød
Claus Dalby har skrevet en ny bog. Blomster året rundt er titlen. I den er der forslag til dekorationer og buketter året rundt. Vi bringer er par smagsprøver, som du kan bruge i julen.
Sidste år udgav jeg en bog med titlen Hvid jul, og med det i tankerne, kunne man måske godt tro, at jeg ikke bryder mig om rød. Men sådan er det slet ikke. Jeg holder af alle farver og elsker at kombinere dem med hinanden. I min nye bog viser jeg blandt andet flere julerøde modeller, og nogle af dem ser I her.
Læs også: Smukke tulipaner i krukker
Krans med roser
Til denne krans har jeg foruden en snes røde roser brugt perikonbær, skimmia og dobbelt brændende kærlighed ’Queen’. Desuden har jeg anvendt buksbom til at fylde ud med. Alt, undtaget buksbom, er fra blomsterhandleren.
- Hæld vand i et stort fad eller lignende. Det skal være så stort, at kransen frit kan flyde. Placer kransen på vandoverfladen og lad den suge vandet af sig selv, uden at presse den.
- Tag kransen op, lad den dryppe af og rund kanterne med en lille kniv som vist på billedet på forrige side. Prik derefter huller til blomsterne.
- Klip blomster og de øvrige naturmaterialer til med 5-6 cm lange stilkender. Placer roserne jævnt på kransen.
- Fyld nu ud perikonbær, skimmia og dobbelt brændende kærlighed ’Queen’ samt buksbom. Alt stikkes i i små grupper.
En krans som denne vil være smuk til julen på julebordet på et fad, gerne hævet lidt over bordet, og med et eller flere bloklys i midten. Naturmaterialerne holder sig friske længe, fordi de er stukket våd oasis
Sådan forbereder du din oasis
Rund kanterne på den våde oasiskrans inder- og yderside, så overfladen bliver buet.
Det kan være nødvendigt at prikker for med en pind, hvis stænglerne er bløde
Læs også: Jul med Claus Dalby
Blomster i vaser
Jeg har altid elsket at lave buketter, og derfor blev jeg både glad og rigtig stolt, da jeg for nogle år siden blev opfordret til at skabe en vaseserie til Holmegaard.
Inspirationskilden var en vase, som jeg for snart mange år siden købte i en antikshop i London. Den var i mange år min yndlingsvase, fordi den med sin rummelige kumme, smalle talje og brede krave var sublim at arrangere blomster i.
Sammen med Holmegaards designchef, Magnus Jørgensen, udviklede jeg buketvasen ‘Old English’, som den ser ud i dag. Sammenligner man den med forlægget, er det tydeligt, at det nye design er ændret en del, så vasen har fået Holmegaard-DNA. Det glæder mig især, at vasen er så gedigen.
På de fire små billeder viser jeg, hvor nemt og enkelt det er at arrangere blot ti tulipaner i en vase. Forinden har jeg lavet en base af grene.
10 tulipaner – 4 forskellige buketter
Skimmia fra blomsterhandleren fås i flere farver. Her er det den røde.
Mariebær er små orangerøde røde hyben fra Rosa multiflora. De er meget holdbare.
Mistelten bruges normalt til at hænge op i en døråbning, men den er også fin i buketter.
Viburnum ’Blue Muffin’ får små blåsorte bær, der er meget smukke sammen med fx rødt.
TIP
Hvis du sætter buketten koldt om natten og skifter vand dagligt, holder blomsterne meget længere.
Læs også: Opskrift: Marengsjuletræer
Tekst Claus Dalby
Foto Claus Dalby