Claus Dalby har skrevet en ny bog. Blomster året rundt er titlen. I den er der forslag til dekorationer og buketter året rundt. Vi bringer er par smagsprøver, som du kan bruge i julen.

Sidste år udgav jeg en bog med titlen Hvid jul, og med det i tankerne, kunne man måske godt tro, at jeg ikke bryder mig om rød. Men sådan er det slet ikke. Jeg holder af alle farver og elsker at kombinere dem med hinanden. I min nye bog viser jeg blandt andet flere julerøde modeller, og nogle af dem ser I her.

Læs også: En hæk er ikke bare en hæk

Krans med roser

Til denne krans har jeg foruden en snes røde roser brugt perikonbær, skimmia og dobbelt brændende kærlighed ’Queen’. Desuden har jeg anvendt buksbom til at fylde ud med. Alt, undtaget buksbom, er fra blomsterhandleren.

Krans med roser

  • Hæld vand i et stort fad eller lignende. Det skal være så stort, at kransen frit kan flyde. Placer kransen på vandoverfladen og lad den suge vandet af sig selv, uden at presse den.
  • Tag kransen op, lad den dryppe af og rund kanterne med en lille kniv som vist på billedet på forrige side. Prik derefter huller til blomsterne.
  • Klip blomster og de øvrige naturmaterialer til med 5-6 cm lange stilkender. Placer roserne jævnt på kransen.
  • Fyld nu ud perikonbær, skimmia og dobbelt brændende kærlighed ’Queen’ samt buksbom. Alt stikkes i i små grupper.

En krans som denne vil være smuk til julen på julebordet på et fad, gerne hævet lidt over bordet, og med et eller flere bloklys i midten. Naturmaterialerne holder sig friske længe, fordi de er stukket våd oasis

Sådan forbereder du din oasis

Rund kanterne på den våde oasiskrans inder- og yderside, så overfladen bliver buet.

Rund kanten af din oasis

Det kan være nødvendigt at prikker for med en pind, hvis stænglerne er bløde

Prik huller til de bløde stængler

Læs også: Mandelkager med marengs og lemoncurd

Blomster i vaser

Jeg har altid elsket at lave buketter, og derfor blev jeg både glad og rigtig stolt, da jeg for nogle år siden blev opfordret til at skabe en vaseserie til Holmegaard.

Inspirationskilden var en vase, som jeg for snart mange år siden købte i en antikshop i London. Den var i mange år min yndlingsvase, fordi den med sin rummelige kumme, smalle talje og brede krave var sublim at arrangere blomster i.

Sammen med Holmegaards designchef, Magnus Jørgensen, udviklede jeg buketvasen ‘Old English’, som den ser ud i dag. Sammenligner man den med forlægget, er det tydeligt, at det nye design er ændret en del, så vasen har fået Holmegaard-DNA. Det glæder mig især, at vasen er så gedigen.

På de fire små billeder viser jeg, hvor nemt og enkelt det er at arrangere blot ti tulipaner i en vase. Forinden har jeg lavet en base af grene.

10 tulipaner – 4 forskellige buketter

Skimmia fra blomsterhandleren fås i flere farver. Her er det den røde.

Tulipaner med Skimmia

Mariebær er små orangerøde røde hyben fra Rosa multiflora. De er meget holdbare.

Tulipaner med mariebær

Mistelten bruges normalt til at hænge op i en døråbning, men den er også fin i buketter.

Tulipaner emd mistelten

Viburnum ’Blue Muffin’ får små blåsorte bær, der er meget smukke sammen med fx rødt.

Tulipaner med viburnum

TIP

Hvis du sætter buketten koldt om natten og skifter vand dagligt, holder blomsterne meget længere.

Læs også: Haven i Hune startede Claus Dalbys interesse i haver

Tekst  Claus Dalby

Foto  Claus Dalby