Ny trend: Så mange køber julegaverne brugt

Du behøver ikke gå efter de nyeste produkter, når du handler ind til årets julegaver. En ny undersøgelse viser nemlig, at genbrugsjulegaver er blevet et populært alternativ til både store og små. 

Når både børn og voksne pakker julegaverne op i spænding den 24. december, er det ikke kun nye bøger, dugfriske gadgets eller uprøvet tøj, der gemmer sig i pakkerne. Noget tyder nemlig på, at genbrugsjulegaver er blevet svaret på den perfekte og unikke julegave.

Det viser en undersøgelse fra DBA. Her svarer 49 procent, at man sagtens kan købe julegaverne brugt – og det er en tendens de kan mærke i loppesupermarkedskæden Kirppu

Ikke længere et tabu

Her er julegaveræset så småt begyndt, og ligesom sidste år forventer de en vækst på 10-15 procent i december. Ifølge Morten Bøjland, der er administrerende direktør hos loppemarkdskæden, er det nemlig ikke længere tabu at give genbrugsgaver. 

Læs også: Hvilke juletraditioner har vi stjålet?

–   Én af årsagerne til den stigende interesse for genbrug er, at emnet klima er flyttet ind i de danske stuer. Vi er meget mere opmærksomme på, hvad vi forbruger – og julen er jo årets største forbrugsfest. Derfor tænker folk måske lidt over, hvordan de kan ændre deres forbrugsmønstre, uden at det går ud over julestemningen og traditionerne, siger han i en pressemeddelelse.

Lærer børnene om forbrug

Julen børnenes fest, og derfor er højtiden også en god mulighed for at lære børnene mere om genbrug – et ønske, der ifølge undersøgelsen fra DBA, deles af mange. Her svarede hele 81 procent nemlig, at de mente, det er vigtigt at lære børn om genbrug.

–   Genbrug er ikke kun godt for klimaet og pengepungen – det giver også børnene mulighed for at være med i det store julegaveræs og give forældrene sjove, unikke og opfindsomme gaver. Vi ser også mange forældre, der køber gaver til deres børn i vores butikker efter børnenes ønske, fortæller Morten Bøjland og fortsætter: 

– Det er ikke kun genbrugsånden, som er skyld i børnenes begejstring over at modtage en genbrugsgave. De ser ofte på, hvor mange gaver de modtager og størrelsen af gaverne. Som et plus er gaverne heller ikke indpakket i en masse unødvendig emballage så kan gaverne jo bruges med det samme.

Læs også: Hvilke juletraditioner har vi stjålet?

Tekst  Nanna Danborg-Aamand

Foto  Getty Images