Sådan laver du en stensikker, saftig and juleaften

Hvis du, ligesom jeg, spiser and juleaften skal det helst være en rigtig god en af slagsen

– altså saftig, smagsfuld, have sprødt skind og ikke mindst en rigtig god sauce!

Her får du opskriften på en stensikker saftig and med en lækker portvinssauce til.

Læs også: Timm Vladimirs tip til et stressfrit julemåltid

 

Start dagen forinden

Du starter den 23. eller dagen før du skal spise anden.

Det skal du bruge

1 and ca.3300 g.
2 store gulerødder
1/3 knoldselleri
5 skalotteløg eller 2 almindelige løg
5 laurbærblade
1 spsk. sorte peberkorn
1 1/2 spsk. salt

Sådan gør du

Læg anden i en stor gryde med brystsiden nedad og kom vand på, til det dækker. Bring gryden til kogepunktet og skru derefter ned, så det bare simrer. Skum alle urenheder af overfladen.

Skræl grøntsagerne, skær dem i store stykker og læg dem i kogevandet sammen med salt, peber og laurbær.

Lad det simre ved svag varme i halvanden time.

Lad anden trække i væsken i gryden, til den er helt kold. Stil eventuelt gryden udendørs, så den køler ned lidt hurtigere. Tager du kødet op inden den er kølet helt ned, mister du saften i kødet og det bliver tørt.

Læs også: Mandelkager med marengs og lemoncurd

Når anden er helt kold parteres den og lægges på køl. Skroget kommes tilbage i gryden med væsken. Kog en god fond ved at lade væsken reducere til den har en god smag.

Den 24. december, når flæskestegen er færdig og skal trække, lægger du andestykkerne i et ildfast fad, drysser med salt og peber og griller dem langsomt, mens flæskestegen trækker og du laver de brune kartofler.

Husk at holde øje med anden, så skindet ikke brænder!

Det var en sød kollega som fortalte, at de havde lavet anden sådan i hendes familie gennem mange år.

Det måtte prøves og resultatet blev så godt, at det nu også er tradition hjemme hos mig. Det er skønt at undgå at bakse med både and og flæskesteg i ovnen samme dag – der er jo rigeligt andet at se til.

Prøv opskriften og få en lidt nemmere juleaften.

Fløde- og portvinssauce:

Ingredienser:

2 dl. portvin

1 liter andefond

2 dl. fløde

Lidt saft fra rødkålen eller lidt ribsgele

Smørbolle til jævning

Kog portvinen ind til ca. 1 dl. – hæld andefonden i og kog det op.

Jævn saucen med en smørbolle (smør og hvedemel) og lad den koge igennem ca. 5 minutter.

Kom fløde i og smag til med salt, peber, og saft fra rødkålen eller ribsgelé.

Læs også: Gry’s midsommersalat med gedeost

grysgryder

Madbloggen GrysGryder

“Jeg er kok og fortæller om min madglæde og mad — og giver dig tips og tricks og opskrifter. Når jeg rejser bringer jeg mine madreportager på bloggen, jeg husker dig på årstidens frugter og grønt og fører dig ind i en verden, hvor køkkener dufter af hjemmebag, steg og frikadeller. Jeg laver også sjov slik.” Gry voksede op på Lolland, hvor hun var med, når dyrene blev slagtet, og hvor hun gik på jagt i naboernes frugthaver.