De løvfældende træer og buske har for længst smidt bladene, og skaber nøgne silhuetter i haven.

De stedsegrønne derimod, beholder bladene på om vinteren og giver form og fylde i vintermånederne. Det er værd at sætte pris på, hvor haven ellers kan opleves lidt bar.

Mange forbinder stedsegrønne planter med kirkegårde, hvilket afholder dem fra helt at plante stedsegrønt i haven.

Det er synd. For brugt på den rigtige måde, er de en ideel baggrund for havens andre farvestrålende planter, der blomstrer fra forår til efterår. Værdien af de stedsegrønne planter ligger netop i, at de er flotte hele året rundt, og det kan vi nyde stor gavn af, ikke kun på kirkegården, men så sandelig også i haven.

Læs også: Reglerne for snerydning er ret simple – få dem her

Klip i form
Buksbom og taks egner sig godt til stedsegrønne hække. De fremstår begge tætte, og danner flotte ensartede flader, når de bliver klippet i form. Enten som traditionel firkantet hæk, eller som kugler eller fantasifulde figurer, hvis du synes det er værd at prøve af. Sidstnævnte kræver en del tålmodighed og arbejde med saksen over en årrække, før resultatet bliver flot.

Græsser
Prydgræsserne er også en plantegruppe der er værd at invitere indenfor i haven. De flotte aks står hele sommeren og svajer i vinden, og bliver næsten kun smukkere, når rimfrosten om vinteren, sætter sig i de dunede aks. De kræver meget lidt pleje, og skal, alt efter sorten, bare klippes ned om foråret eller trimmes for visne blade.

Græsser

Nåletræer
Der er også den store gruppe med nåletræer. De forskellige plantefamilier som enebær, cypres, ceder og fyr findes i dværgformer, der passer fint til mindre haver. Enten med grønne eller blålige nåle. De kan kombineres med andre surbundsplanter som rhododendron, skimmia, lyng, rosmarinlyng eller bjergte. Bjergte er en kun 15 cm høj busk, med spredt blomstring i løbet af sommeren, og med små mørkerøde glinsende bær. Blade og bær dufter af tyggegummi og kan bruges til te, der af indianerne blev brugt mod forkølelse, gigtsmerter og feber.

Læs også: Vildtvoksende buksbom forvandlet til lysende julekugle

Andre alternativer

Eksempler på andre flotte  stedsegrønne buske kunne være kristtorn, kalmia, pieris (Pieris japonica) og en busk ved navn djævletræ (Osmanthus heterophyllus). Trods navnet er det en busk, der kan blive op til 3 m høj. Den er vinterhårdfør på vore breddegrader. Med de mørke læderagtige blade minder den om kristtorn, dog ikke helt så stikkende. I september-oktober måned blomstrer den med hvide duftende blomster, efterfulgt af små blåsorte bær. Glansmispel (Photina fraseri) ‘Red Robin’er også værd at nævne. De nye blade farves lysende røde, mens de ældre er mørkegrønne. Den bliver op til 1,5 m høj. I maj får den hvide blomster og senere små klaser med røde bær. En anden busk med hvide blomster er Vinter Snebolle (Viburnum tinus). Den blomstrer fra september til marts med skærmformede stande, der har en fin duft.

Har du en bar mur eller et plankeværk i haven, som du ønsker skal være vintergrønt, kan du plante vedbend op af det. Den vil hurtigt dække, og skabe en flot grøn flade.

En lille opgave
Gå på vandring i haven og udpeg steder der godt kunne have gavn af lidt mere grønt i løbet af vinteren. Find de buske du synes bedst om, og som passer til forholdene på det valgte sted, når du tager lys og jordens kvalitet i betragtning. Maj og september er de bedste måneder til plantning af stedsegrønne planter.

Haven er husets grønne rum. Et oplagt sted til afslapning, oplevelser i det fri og masser af god motion. I Grønne Rum arbejder jeg med indretning og beplantning af private haver. Mit fokus er at haven kommer til at opfylde ønsker og behov for de mennesker der skal bruge den. Derved vil haven bringe størst mulig glæde.

Birgit Aarsleff Sommer, Havedesigner, Grønne rum – se mere på Grønnerum.dk

Tekst  Birgit Aarsleff Sommer, Grønne Rum

Foto  Birgit Aarsleff Sommer