Thomas Uhrskovs klumme: Julen… slap lige lidt af

Thomas Uhrskov taler om juletraditioner

– og overforbrug, marcipan, flæskesteg, medmenneskelighed, ensomhed, hygge og kristendom

For når den årligt tilbagevendende julediskussion rammer aviser, nyhedsudsendelser, internettet og frokostbordene i hele landet, så er diskussionen sjældent helt ærlig. Selv om vi alle sammen hævder at tale ud fra politiske, økonomiske, sociale eller kulturelle standpunkter, når vi forfægter lige præcis vores holdning til julen, så handler det, tror jeg, ikke om ret meget andet end vores egen barndom.

Læs også: Facts om julestjernen du nok ikke kendte

 

Jeg kigger tilbage med skam

Det er med en lille smule skam, at jeg kigger tilbage på alle de gange, jeg med stor selvoppustet pondus fortalte alle, som gad hører på det, og en del der ikke gad, at jeg inderligt hadede julens opskruede forbrugssvineri og iscenesatte hygge.

Skam fordi jeg i dag må indrømme, at det, jeg i virkeligheden tog afstand fra, var den årrække i min barndom, hvor min families jul lå i ruiner, fordi mine forældre var blevet skilt. På en uforklarlig måde blev skilsmissen og julehygge blandet sammen til én samlet negativ stemning.

At det forholdt sig sådan, tog mig nogle år at finde ud af. Nogenlunde lige så mange år som der gik, fra jeg mødte min kone, til vi fik børn, der nu er godt oppe i teenageårene.

Læs også: Opskrift I Madæbleskiver med confiteret and

Jeg stampede julefrustrationer ned i det frosne græs

I begyndelsen hadede jeg som allerede skrevet alt, hvad der havde med jul at gøre. De første mange år som familiefar måtte jeg jævnligt ud i haven og stampe julefrustrationerne ned i det frosne græs. Og fra andre villahaver kunne jeg fornemme, at jeg ikke var alene.

Min kone har det lige omvendt, hun har altid elsket julen. Og har man, som jeg, fået tre børn med en kvinde, der kommer fra Fyn, kan man godt glemme alt om at droppe kravlenisser, julekalendere og vat i vindueskarmen.

Men i takt med at min kone fik skabt vores egen families juletraditioner, gled min barndomsjul i baggrunden og dermed også julehadet. Jeg har derfor i dag et afslappet forhold til julebukke og peberkager, og jeg får ikke længere lyst til vold, når duften af brunede kartofler rammer min næse.

Og lige præcis derfor har jeg fået et problem!

For hvordan pokker skal jeg nu få sagt, hvad jeg faktisk mener om julen, uden at folk tænker: “Åh, den stakkel, han må da have haft en frygtelig barndom.”

Her er, hvad jeg mener: Julens succes bør altså ikke måles i, hvor mange penge vi lægger hos Magasin, Kop & Kande, IKEA, Bog & Ide, BR og alle de andre. Tag lige og slap bare en lille smule af!

Thomas Uhrskov om julens traditioner

Læs også: Nisser i kokos

Tekst  Thomas Uhrskov

Foto  Illustration: Pia Olsen