Kattegat raser og bider sig ind over stranden ved Liseleje, og det giver gode muligheder for en helt unik klatretur.

Stranden er et dejligt sted om vinteren. Her er ikke mange mennesker, det er en af de bedste legepladser, hvor vi både kan kaste med sten eller kæppe, gøre os klar til slå-smut-sæsonen og ikke mindst få en snak om, hvad bølgernes aktivitet gør ved vores hyggesteder på sommerstranden.

Naturens dynamik raser, de store sten der skal sikre strandens overlevelse, er på arbejde og det fine sand forsvinder under det iskolde vand.

Det er tid til at klatre i bjerge, i hvert fald noget der ligner, for når vinterhavet råber mod kysten, så er det tid til at klatre og det er stranden ved Liseleje perfekt til.

Mange store sten i den danske strandkant

Fødderne smutter, blikket flakker og en hurtig hånd får lukket lommen med mobiltelefonen. En-to-tre, et lille hop bringer benene på sikker sandbund, men det skal gå stærkt, for om få sekunder kommer den næste bølge.

Vi løber, men sænkes af de store vandrestøvler, og så skal kursen sættes på ny. Vi skal højere op, op på en af de store sten. Det lykkedes – næsten – og selvom støvlerne er vandtætte, så forhindrer det ikke det klamvåde vand, at kaste sig ned i støvlerne.

En hurtig tår vand og en bid af myesli-energibollen og så videre, videre.

Vi må støtte os til gelænderet på en af de mange private bådebroer, der gør sig til ejere over vejen langs havet.

Man kan sagtens glemme, at man blot er en tur på en af Danmarks dejligste strande, for det er nemt at drømme sig til bjergeskråninger og livsfarlige klatreruter, og erkend det.

Læs også: Drop vejsalt på glat fortov

Man kan falde, snuble, vride om og slå sig, når man klatrer på store våde sten. Men det er ok, og som vildbasse-far i ånden, er det fedt at lege farlige lege under så beskyttede forhold som en dansk strand er.

Risikoen for at falde og slå sig giver nerve, spænding og en følelse af at være vild. Det er vintersportsfedt, og meget nemt.

Dansk strandkant med sten og bølger i havet

Højde, fart og kamp er helt centrale dynamikker i leg. Det er det, der gør den sjov, og at klatre er også at falde, så det er bare afsted.

Læs også: Planlægning af din have i vintermånederne

Tekst  Martin Hoffmann Kønig

Foto  Martin Hoffmann Kønig

borneferie

Børneferie

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.