Takt og tone i hjemmet anno 2019: Bliv den bedste vært for dine gæster og omvendt

Naboer, venner, familie, håndværkere – listen over besøgende i hus og have er lang. Men hvad bør du forvente af dem – og omvendt? I dag er det 101 år siden Emma Gads lærte borgerskabet om ‘Takt og tone’, og her ser vi på, hvad der anses for god stil i hjemmet i dag.

Læs også: Ret nem aftensmad

VoresVillas minikursus i takt og tone i hjemmet anno 2019

Må du bede dine gæster om at tage skoene af? Skal du stille øl frem til håndværkerne? Er det o.k. at sætte gang i kompostkværnen søndag morgen? Det er et helt århundrede siden, at Emma Gad i sin bogklassiker ‘Takt og tone’ fortalte os, hvordan vi skulle omgås hinanden. Og meget har ændret sig siden da. Ikke mindst, når det gælder samværet med andre inden for hjemmets fire vægge – og i haven, som i mellemtiden er blevet et stadig mere populært opholdssted.

Men selvom vi danskere i dag opfatter os selv som vældig uformelle, er der under overfladen en lang række uskrevne regler, som vi ikke bryder os om at se overtrådt.

Og de er værd at sætte sig ind i, siger Gitte Hornshøj, som blandt andet holder foredrag om takt og tone. For det handler ganske enkelt om, hvordan vi har det godt sammen – og om, at de fleste af os faktisk har det bedst med at vide, hvad der forventes af os i en bestemt situation.

“Vi bliver usikre, når der er noget, vi ikke ved. Og netop fordi vi har så mange uskrevne regler, går vi ud fra, at det kan andre nok gætte sig til. Men det kan de ikke altid. Så hellere være tydelig,” lyder anbefalingen fra Gitte Hornshøj.

Og det er vi hermed – altså tydelige – så velkommen til idenyts minikursus i takt og tone i hjemmet anno 2019.

Må du ryge i andres hjem?

Nej, kun, hvis du udtrykkeligt får lov, siger Gitte Hornshøj. Og den etikette har de fleste taget til sig. Før i tiden gik fade med cigaretter, cerutter og cigarer rundt ved fester; i dag er det nærmest utænkeligt at ryge indenfor uden at spørge.

“Til gengæld er du en hensynsfuld vært, hvis du stiller et askebæger på det sted, hvor besøgende forventes at ryge,” påpeger takt og tone-eksperten. Så slipper du også for efterfølgende at finde skodder i krukken med engletrompeten.

Må du byde håndværkerne eller skraldemændene på en øl?

Nej. I gamle dage var det kutyme. I dag hører alkohol og arbejdspladser ikke sammen. En skraldemand kan faktisk risikere at blive fyret, hvis han tager en øl med i bilen, også selvom det bare var for ikke at gøre dig ked af det. Sørg i stedet for sodavand, vand, te eller kaffe.

Læs også: Entrecote med hoisin-svampe, broccoli og asparges

Må du bede gæsterne om at bidrage til middagen?

Ja, i dag har det at give en hånd med langt hen ad vejen erstattet værtindegaverne.

“I en travl hverdag kan det være uoverskueligt at skulle stå med det hele, og det er heller ikke helt billigt. Det vigtigste er at være sammen,” siger Gitte Hornshøj

Så du må hellere bede gæsterne om at tage en ret eller vin med end at lade være at holde middag, fordi du ikke kan overkomme det. På den måde sender du også et signal til dine venner om, at det er helt o.k. for dem at gøre det samme.

“Og det er god stil at begynde, hvis du er en af dem, der ellers altid har dug og blomster på bordet og fem retter mad.”

Må du invitere til fest, hvor børn ikke må komme med?

Ja, og for mange forældre kan det også være en befrielse at blive inviteret ud, hvor det er en ren voksenfest.

Er man som forælder ikke så meget for at deltage uden børnene, kan man jo vælge at sige pænt nej tak til invitationen.

“Til de fester, hvor du har børn med, skal du til gengæld som forælder tage ansvar for, at de opfører sig, så andre også kan være der, og ikke drøner hujende rundt under onkel Oskars rørstrømske tale til brudeparret,” siger Gitte Hornshøj.

Må du komme før tid til en middag?

Nej. Denne klassiker gælder stadig. Hvis aftalen er klokken 19, så må du hellere dukke op 19.10 end 18.59. Er du vært, kan det være en god idé at gøre det meget tydeligt: Kom fra kl. 19; vi regner med at spise kl. 19.30. Så er der klar besked.

“Som vært er det også en god regel at være klar med alle forberedelser en halv time før det aftalte tidspunkt og at have overstået eventuelle uenigheder i huset senest en halv time før. Så er der tid til at glæde sig til, at gæsterne kommer, og at tage et lille glas som optakt. Og sørg så for, at gæsterne kan se, at de er velkomne: Tænd lyset i indkørslen, og tænd lys ved hoved-døren. Gæsterne skal ikke tænke ‘var det overhovedet i dag?’.”

Læs også: Ret nem aftensmad

Hvornår må du bruge larmende haveredskaber?

Naboen har lige sat sig til frokostbordet i haven med hele den store familie søndag eftermiddag, og du havde planlagt at give hele skellet en ordentlig omgang med buskrydderen. Det må du udsætte til senere, så naboerne kan hygge i fred – også selvom grundejerforeningens regler ikke decideret forbyder det. Intet kan erstatte hensynet, så spørg gerne naboen, hvornår det vil genere mindst. Og brug aldrig plæneklipperen, motorsaven, kompostkværnen osv. tidlig morgen eller sen aften.

Må du bede folk om at tage skoene af, når de kommer ind i dit hjem?

“Uha, det er en af de følsomme. Mange er blufærdige omkring deres fødder og bryder sig ikke om at gå rundt med bare tæer eller på strømpefødder,” siger Gitte Hornshøj. Men har du fine plankegulve, som du vil være ked af at se mærker på, kan du vælge at gøre det.

“Som besøgende kan du spørge, om du skal tage skoene af, men jeg plejer lige diskret at kigge på værten. Har hun eller han sko på, kan du godt gå ud fra, at du også må, forudsat at de ikke er snavsede.”

Må du tisse i hækken?

Nej. Medmindre det er din egen hæk, og der ikke er nogen, som kan føle deres blufærdighed krænket over det.

“Som gæst må du ikke, medmindre værten udtrykkeligt har sagt god for det. Ved nogle havefester har jeg oplevet, at værten har sagt ‘mændene i hækken, damerne på toilettet’, så der ikke blev for lang kø til badeværelset. Men stil dig altid diskret, så tante Anna ikke besvimer.”

Tekst  Susanne Sayers

Foto  Shutterstock