Vi har for få ældreboliger til stadig flere ældre mennesker

Ældre på udkig efter ældreboliger kan komme til at lede længe de kommende år

Nye tal viser, at der bliver færre ældreboliger, mens der bliver stadig flere ældre. Dansk Byggeri mener, at det er et problem, når boligmassen ikke følger udviklingen, og boligerne ikke passer til dem, der skal bo i dem.

Læs også: At bo alene var det værste, jeg kunne forestille mig

 

10% færre ældreboliger

Nye tal fra Danmark Statistik viser, at der fra 2007 til 2017 er blevet næsten 10 procent færre ældre- og plejeboliger. I samme periode er der blevet mere end 22 procent flere danskere over 70 år. Antallet af ældreboliger halter altså bagefter.

– Selv om mange ældre i dag klarer sig uden hjælp også senere i livet, skal de have mulighed for at få en ældrebolig, når de har brug for den. Derfor kan det blive et problem, hvis efterspørgslen af ældrevenlige boliger er højere end udbuddet, siger konsulent Jacob Hangaard, Dansk Byggeri.

Stor forskel på den enkelte ældres behov for bolig

– Der er selvfølgelig meget stor forskel på de behov, en frisk og rørig 75-årig og en syg 90-årig har. Mange ældre har kun brug for en smule hjælp i hverdagen. Men det er fortsat nødvendigt med flere ældrevenlige boliger, fx med tilknyttet plejepersonale og gode stisystemer. Alt andet er uholdbart, da der i de kommende år bliver langt flere ældre danskere, siger Jacob Hangaard.

Seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at der i dag er ca. 792.000 danskere over 70 år og 468.000 over 75 år.

– Vi ved, at mange ældre ønsker at være herre i eget hus så længe som muligt. Derfor kan det også være en god idé at se nærmere på, hvordan man kan gøre det endnu lettere og mere bekvemt for ældre at blive boende i egen bolig i længere tid, siger økonomisk konsulent Jacob Hangaard, Dansk Byggeri.

Læs også: Beregn selv om du kan få varmetillæg