13 ting du IKKE skal putte i køleskabet

Mange fødevarer holder længere, hvis de opbevares i køleskabet, men for nogle fødevarer kan det have den modsatte effekt.

  1. Bananer

Bananer er en tropisk frugt og har det bedst i varme omgivelser. Kølig opbevaring kan hjælpe med af standse modningsprocessen, men den høje luftfugtighed i et køleskab kombineret med mørke får bananerne til at rådne hurtigere. Du bør derfor undgå at lægge bananer i køleskabet, og stedet lade dem ligge på køkkenbordet.

Læs også: Spar op til 65% af opvarmningsbudgettet med en varmepumpe

  1. Brød og Kage

Kager bør generelt kun opbevares på køl, hvis der er tale om lagkager eller andre typer af flødeskumskager. Det gælder også for kager der er toppet med en topping der indeholder fløde. For andre typer kager samt brød gælder det, at opbevaring i en lufttæt beholder på køkkenbordet er den bedste. Opbevaring i køleskab vil gøre at brød og kager bliver hurtigere tørre.

  1. Chokolade

Den høje luftfugtighed i køleskabet kan skade kvaliteten af din chokolade. Det skyldes, at sukkeret og fedtstofferne i chokoladen udskilles nemmere ved høj luftfugtighed og kan give et hvidligt skær på overfladen af chokoladen. Derudover kan opbevaring i køleskabet ændre konsistensen på chokoladen og ændre smagen, så chokoladen smager af mindre.

Chokolade skal helst opbevares tørt og ved en stabil stuetemperatur. For store temperatursvingninger kan også være med til at give chokoladen et hvidligt skær. Det betyder, i de fleste tilfælde, ikke at chokoladen er dårlig, men gør dog, at den ser mindre appetitlig ud.

  1. Hvidløg

Mange af os opbevarer løg i grøntsagsskuffen nederst i køleskabet, og det inkluderer ofte også hvidløg. Men i modsætning til løg, har hvidløg ikke godt af at blive opbevaret i køleskabet. Når hvidløg bliver opbevaret mørkt vil de begynde at spire og mugne hurtigere. Derudover gør mørket i køleskabet også, at overfladen på hvidløgene ikke ændrer sig selvom hvidløgene bliver for gamle, og det bliver derfor svært at bedømme, hvornår de er blevet for gamle.   Du opbevarer dine hvidløg bedst ved at lægge dem på køkkenbordet eller i vindueskarmen, hvor det er tørt og lyst.

 

  1. Marmelade

På grund af den store mængde sukker, som findes i marmelade, kan det holde sig lang tid uanset om det opbevares på køl eller ej. Det der derimod kan reducere holdbarheden på marmelade er, hvis der efterlades rester af smør, brødkummer eller lignende i glasset. 

  1. Ketchup og chili sauce

Ligesom marmelade, kan både ketchup og chilisaucer holde sig længe uanset om de opbevares på køl eller ved stuetemperatur. Det skyldes, at kethcup og chilisaucer har et surt miljø grundet ingredienser som eddike, hvilket gør, at produkterne har en lav pH-værdi. Den lave pH-værdi hæmmer bakterievækst og resulterer i, at produkterne kan holde sig længe.

Læs også: Din unge alder kan betyde en langt dyrere bilforsikring

  1. Æg

Det er et omdiskuteret emne, hvorvidt æg skal opbevares på køl eller ved stuetemperatur. Rejser man til udlandet er det de færreste lande, hvor æg er opbevaret på køl i supermarkederne. Forskere er stadig ikke enige om, hvilken opbevaring der er bedst.

Holdbarheden på æg er stadig lang, selvom de bliver opbevaret ved stuetemperatur, men i Danmark anbefaler Fødevarestyrelsen, at æg opbevares på køl. Det skyldes, at bakterier har sværere ved at vokse ved kølige temperaturer. Selvom der er meget lav sandsynlighed for salmonella i danske æg, så forhindrer kølig opbevaring af eventuelle bakterier vokser.

  1. Honning

Det høje naturlige indhold af sukker i honning, kombineret med et lavt indhold af vand og naturlige enzymer gør, at honning har en meget lang holdbarhed. Hvis honning bliver opbevaret på køl, vil sukkeret dog begynde at krystallisere, hvilket vil gøre honningen grynet. Opbevar derfor honning i dit køkkenskab ved stuetemperatur.

  1. Avocado

Det kan være svært at finde perfekt modne og spiseklar avocadoer, og ofte skal avocadoerne spises inden for få dage, hvis du køber nogle der allerede er modne. Avocadoer bør kun opbevares på køl, hvis de allerede er modne. Det skyldes, at den kølige opbevaring stopper modningsprocessen. Du bør derfor opbevare umodne avocadoer på køkkenbordet til de bliver modne og klar til at spise.

 

  1. Kaffebønner

Ved opbevaring af kaffebønner i køleskabet, vil aromaen forlade kaffebønnerne og bønnerne vil optage ilt fra omgivelserne. Det betyder, at kaffebønnerne vil tage smag fra de andre fødevarer du har liggende i køleskabet. For at sikre at kaffebønner beholder den bedste smag, bør de derfor opbevares ved stuetemperatur.

Læs også: Kan man overhovedet komme af med padderok?

  1. Tomater, kirsebær og blommer

Mange opbevarer tomater, kirsebær og blommer i køleskabet. Det ødelægger dog smagen af produkterne. Det skyldes, at den kølige temperatur ødelægger membranerne i fødevarerne og medfører, at smagen og teksturen ændrer sig. Opbevar derfor fødevarerne ved stuetemperatur, for at beholde den bedste smag.

  1. Agurk

Agurk er en af de fødevarer som stort set alle opbevarer i køleskabet, men overraskende nok, så skal agurk helst ikke opbevares ved så kølige temperaturer, som er i de fleste køleskabe. Agurken må helst ikke opbevares ved temperaturer under 10 grader. Opbevares agurken ved for lave temperaturer vil membranerne i frugten nedbrydes, og der er større risiko for frostskader på agurken. Hvis du opbevarer agurk i køleskabet, bør du lægger den øverst i køleskabet og så langt ud mod køleskabsdøren som muligt.

  1. Olivenolie og kokosolie

Mange har olivenolie og kokosolie stående på køkkenbordet, og det er der god grund til. Hvis olierne skal være klar til brug med det samme, så skal du undgå at sætte lige netop disse to olier i køleskabet. Det skyldes at olivenolie og kokosolie får en tykkere og mere grynet konsistens, hvis de opbevares i køleskabet.

Særligt kokosolie ændrer sig meget i konsistens alt efter, hvilken temperatur den bliver opbevaret ved. Det er også grunden til, at kokosolie, der opbevares ved stuetemperatur, ofte er helt flyende i sommermånederne, og bliver mere fast i vintermånederne, hvor temperaturen i hjemmet ofte falder. Hvis kokosolie opbevares i køleskabet, vil den få en helt fast og hård konsistent.

 

Kilde: Samvirke.dk & Fødevarestyrelsen

Tekst  Louise A. Olsen