7 gode råd: Det skal du servere for studenterne

Diverse studenterkørsler er lige rundt om hjørnet. Er du I tvivl om, hvad du skal servere for de mange glade studenter, når de rammer din matrikel? Hjælpen er nær. Her får du nemlig 7 gode råd til planlægningen.

Læs også: PANIK! Kaffeplanten er ved at uddø

Hvad skal du servere for de glade studenter?

Lige nu sidder gymnasieelever i hele landet og sveder over eksamensforberedelsen til alt fra oldtidskundskab og religion til matematik og fysisk. Den hvide eller sort hue med farvet bånd er i sigte, og det samme er den festlige vogntur, som sætter et punktum for to eller tre års skolegang. Det kan samtidig give sved på panden for forældrene – for hvad skal man servere for de glade studenter, der kommer på kort visit?

Du behøver ikke at servere et helt måltid

Tove Færch, leder af Karolines Køkken gennem 24 år, giver sit bud på, hvilke overvejelser man kan gøre sig i planlægningen af besøget:

”Det første man skal huske på er, at studentervognen skal besøge mellem 20-30 hjem alt efter klassens størrelse. Alle steder behøver derfor ikke servere mængder svarende til at skulle mætte alle på én gang.

Anret i små portioner

Der skal være nok til alle, men portionerne skal ikke udgøre et helt måltid. Det er derfor en god ide at anrette i små portioner i glas eller andre mundrette bidder. Det næste er, at man skal tage højde for, hvornår på ruten man får besøg,” siger Tove Færch, og fortsætter:

”Den første håndfuld stop på listen kan fokusere på, at de unge mennesker får en morgenmad eller frokost til at lægge en god bund for den videre tur – eksempelvis med små sandwich, tortillawraps eller små tapasanretninger. Er man midt på ruten, er de unge ofte blevet mætte og kan derfor have brug for at kunne slukke tørsten i andet en alkohol – her kan bærsmoothies eksempelvis være et hit, fordi de er friske og læskende. Husk også at forberede mad og drikke på forhånd, så du kan bruge tiden sammen med studenterne fremfor i køkkenet.”

Læs også: På ferie i Tyrkiet og dansende frokost

Husk det søde og det salte

De fleste elever plejer at have planlagt et længere stop på ruten, hvor der bliver serveret aftensmad. De efterfølgende stop kan derfor have små desserter klar. Cookies, mini-muffins eller frugtsalat anrettet i små glas er gode bud – søde snacks generelt plejer at hitte på hele ruten. Sidst på aftenen kan trangen til det salte opstå, og pizzasnegle, pølsehorn eller nachos med ost og pesto kan være kærkommen – og tiltrængt hvis festen skal fortsætte ud på natten, hvor der ikke bliver serveret mad.

”Et andet godt råd er at servere andre drikkevarer end kun dem med procenter. Det kan være saft, sodavand og milkshakes – eller vand med mynte og citron. Hvis man kaster sig ud i at lave drinks, så sørg for ikke at lave dem alt for stærke – studenterne skulle nødig blive slået helt omkuld, fordi de ikke var klar over, at velkomstdrinken svarede til to genstande,” siger Tove Færch.

Hold det lækkert, nemt og enkelt

”Det er en god idé at holde det nemt, enkelt og mundret. Serverer du kage, så skær stykkerne ud på forhånd. Skænk smoothies eller lemonaden op i glas, inden studenterne ankommer. På den måde kan studenterne nemt snuppe en bid mad og drikke og bruge tiden på at skåle og få en snak med hinanden og værterne på de enkelte stop.”

”Tilbage er der vist kun at sige held og lykke – og husk at nyde det,” afslutter Tove Færch.

Læs også: PANIK! Kaffeplanten er ved at uddø

Syv gode råd fra til, hvad du kan servere for studenterne

  1. Undersøg hvornår på ruten, studentervognen kommer på besøg og planlæg serveringen derefter.
  2. Server maden i små anretninger. Eksempelvis i små glas eller som fingermad, så det er nemt at 
spise.
  3. Kombiner det søde og det salte. Server eksempelvis frugt, kage, chips og saltede nødder.
  4. Hold serveringer helt enkle. Studenterne skal besøge hele klassen, så vær ikke nervøs for, at de ikke
bliver mætte.
  5. Sørg for at maden kan spises stående.
  6. Forbered mad og drikke på forhånd, så du kan bruge tiden sammen med studenterne fremfor i 
køkkenet.
  7. Husk drikkevarer – også dem uden procenter.

Tekst  Karolines Køkken og C. Dahl

Foto  Karolines Køkken