Disse fødevarer må du gerne spise selvom datoen er overskredet

Smid ikke mad ud, der ikke fejler noget, bare fordi holdbarhedsdatoen er overskredet. Vi giver dig vejledning til, hvilke madvarer, du sagtens kan spise efter holdbarhedsdatoen er overskredet.

Læs også: Adam Price: “Mit køkken har aldrig set en købepizza”

Smid ikke mad ud der ikke fejler noget

Det er en skam, at smide mad ud, der ikke fejler noget, bare fordi anmærkningen på madvaren siger, at holdbarhedsdatoen er overskredet. Nedenfor kan du læse om nogle af de madvarer, der kan holde sig lang tid efter holdbarhedsdatoen.

1. Pasta, ris, gryn og mel

Tørvarer som pasta, ris, gryn og mel kan holde sig overraskende lang tid efter sidste holdbarhedsdato. Opbevarer du dine tørvarer korrekt, kan de faktisk holde sig flere år efter.

Undersøgelser har blandt andet vist, at tørrede, hvide ris kan holde sig helt op til 30 år, hvis de opbevares køligt og i en lufttæt indpakning. Dette gælder dog ikke for alle typer af ris.

Hvad angår andre tørvarer som pasta, gryn og mel, kan disse varer spises til der enten går mug eller insekter i maden. Brug altid dine øjne og næse til at vurdere maden.

2. Salt og andre krydderier

Holdbarhedsdatoen på indpakningen af salt og andre krydderier foreskriver som regel, at produkterne kan holde sig i et par år, men betyder dette, at du skal smide smagstilsætterne ud derefter? Svaret er selvfølgelig nej.

Inden salt udvindes fra undergrunden og sættes på hylderne i supermarkeder har det nemlig eksisteret i mange millioner år. Grunden til at der sættes holdbarhedsdatoer på salt er, at produktet kan miste noget af den jod, der tilsættes under fabrikation. Du kan derfor sagtens bruge salt flere år efter den anmærkede holdbarhedsdato.

Det samme gælder krydderier, der bliver opbevaret korrekt. Krydderier kan tabe smag og kvalitet over tid, men smagstilsætterne er ikke sundhedsskadelige, hvis de anvendes efter sidste holdbarhedsdato.

Læs også: Så er vandhanen en ren fornøjelse!

3. Færdigretter på frost

Færdigretter kan ligeledes holde sig lang tid over sidste holdbarhedsdato. Dette skyldes ikke bare, at maden opbevares på frost, men også at der i færdigretter ofte er blevet tilsat konserveringsmidler, netop for at maden holder sig god i lang tid.

Hvis dine færdigretter har nået at tø op på turen hjem fra supermarkedet, skal du dog regne med, at de bliver dårlige hurtigere.

4. Konserves

Dåsemad og mad i uåbnede glas kan ofte spises flere år efter den anmærkede holdbarhedsdato. Dette skyldes, at bakterier i konserves har meget svært ved at leve i maden, da manglen på ilt forhindrer bakterierne i at udvikle sig.

Hvad angår mad i uåbnede glas forhindrer den manglende ilt ligeledes bakterierne i at fordærve maden. Derudover konserveres maden som regel i en form for lage, der forhindrer fordærvelsesprocessen, som eksempelvis olie, salt eller sukker.

Der er set eksempler på konserves, der har kunne spises efter 50 år, men som har mistet noget af sin smag. Husk dog altid at bruge dine øjne og næse til at vurdere maden, inden du spiser den.

5. Surmælksprodukter

En fantastisk ting ved surmælksprodukter er, at disse ofte kan holde sig friske i længere tid, end man lige skulle tro. Dette skyldes, at pH-værdien i surmælksprodukter er lavere end i fx mælk, der gør det svært for bakterierne at leve i produkterne.

Dette betyder ikke at surmælksprodukter kan holde sig i flere måneder, men ofte kan de spises mange dage efter holdbarhedsdatoen er overskredet. Er du i tvivl kan du lugte eller smage på surmælksproduktet inden brug.

Læs også: Miele i 4 smukke farver

6. Olie

Sidst, men ikke mindst, kan olie som regel holde sig i rigtig lang tid. Afhængig af hvilken olie, der er tale om – og hvordan den er blevet opbevaret – kan olien efter noget tid dog harskne. Smag derfor på olien, hvis den er meget langt over holdbarhedsdato.

Tekst  C. Dahl

Foto  Getty Images