Få grønt på bordet med Tivolis Gemyse

Nu kan du servere retter for dine gæster, der smager præcis som på en af Danmarks prestigefulde restauranter. Den gastronomiske chef på Tivolis grønne restaurant Gemyse udgiver nemlig en ny kogebog, der er spækket med lækre og grønne opskrifter.

Midt i Tivoli ligger restauranten Gemyse. Det er en lille grøn og eventyrlig oase midt i haven, hvor kokken Mette Dalgaard Jensen regerer. Hver dag tryller hun gode opskrifter med grøntsager frem i restauranten, hvor økologi og et godt øje til variation i smag og tekstur er en vigtig del af menukortet.

Hendes måde at lave mad på kan inspirere mange, der drømmer om en grønnere hverdag, og nu har hun omsat det grønne univers til bogform med den nye kogebog Gemyse – havens grønt året rundt. Bogen følger årets gang i flora og fauna, og den er fyldt med over 70 inspirerende opskrifter.

Læs også: Opskrift: Smagfuld græskarlasagne

Opfordrer til leg med maden

Selvom man hurtigt kan blive fristet til at følge de smukke opskrifter til punkt og prikke, er det faktisk ikke meningen. Mette Dalgaard Jensen fortæller, at kogebogen er ment som en inspiration, og hun opfordrer os til at ‘lytte’ til grøntsagerne, være nysgerrige og vælge dem, vi elsker højest. Og så opfordrer hun os til at se nye muligheder. Det er med andre ord tilladt at lege med maden.

– God mad kræver lyst, lidt tid og nysgerrighed. Find dit indre legebarn. Det er tilladt at snyde, springe over, hvor gærdet er lavest. Men lad råvarerne være det, de er, og se godt ud imens, siger hun.

Så naturligt som muligt

Mette Dalgaard Jensen beskriver selv Gemyse som stedet, hvor fornuft og følelse mødes. Hendes mission på restauranten er at lade råvarerne tale deres eget sprog og servere dem så naturligt som muligt. Det betyder, at der på Gemyse er smagsrige og sæsonbetonede grønsagsretter på bordet – og med den nye kogebog kan du selv få lov til at smage dem. Næsten alle opskrifterne i ”Gemyse – havens grønt året rundt” har nemlig været på Gemyses menukort.  Selvom der er fokus på det grønne, indgår fisk og kød også i opskrifterne. Det kan også være svært at bladre forbi kapitlet med opskrifter fra det søde køkken.

”Gemyse – havens grønt året rundt” udkommer 23. maj på Muusmann Forlag. Forfatteren er Mette Dahlgaard, og vejledende udsalgspris er 250 kroner.

Læs også: Vietnamesisk inspirerede ribben

Tekst  Nanna Danborg-Aamand

Foto  Flemming Gernyx