8 tips til at grille mere bæredygtigt

Det er tid til at grille og hvorfor ikke gøre det så bæredygtigt som muligt? 

Den danske sommer er for mange lig med saftige bøffer og gode grillaftener. Men bøfferne og den hyggelige kulgrill udleder også en stor mænge CO2. Du kan dog sagtens gøre grillmiddagen mere bæredygtig uden at gå på kompromis med hyggen – læs her hvordan.

Når de lune sommeraftener rammer Danmark, finder vi med glæde grillen frem. Vi gafler røde bøffer med stegestriber i os og hygger, mens grillkullene får lov at gløde til langt ud på aftenen. Sikke en glæde oven på en lang og kold vinter.

Læs også: Signe Wenneberg om bæredygtighed og snusfornuft

Det kræver ikke særlig meget

Men bæredygtighed er i stadigt højere grad kommet på dagsordenen, og derfor risikerer bevidstheden om grillaftenens CO2-regnskab at slå skår i glæden. Det behøver den dog ikke at gøre, for det kræver heldigvis ikke særlig meget at grille mere bæredygtigt. Bolius’ fagekspert Tue Patursson giver her sine bedste råd til en mere miljøvenlig grillaften.

  1. Benyt gasgrill i stedet for kulgrill

Kulgrillen er både klassisk og hyggelig, men den forurener også. Derfor er det et mere bæredygtigt valg at benytte en gasgrill, der udleder blot en tredjedel så meget CO2 som en kulgrill. Det skyldes til dels, at du kan tænde gasgrillen, når den skal bruges, og slukke med det samme bagefter. Grillkul er både lang tid om at blive klar og brænder ofte videre, efter at du har grillet.Dertil er det også hurtigere at grille med en gasgrill. Det tager mindre end et minut at tænde gasgrillen, mens du skal regne med en halv time, hvis du tænder op i en kulgrill. Derudover er det også nemmere at regulere varmen på en gasgrill i forhold til en kulgrill.

  1. Undgå briketter med stenkul og brunkul

Hvis du holder fast i kulgrillen, er det værd at se på, om du bør bruge kul eller briketter. En undersøgelse viser, at begge optændingsmuligheder svinger mellem en udledning på 600 og 1.500 gram CO2 per kilo. Du bør dog undgå grillkul, der er lavet på stenkulog brunkul. De udleder nemlig op mod 2.500 gram CO2 per kilo.Køb hellere nogle trækulsbrikker eller trækul, som begge er CO2-neutrale.

Derudover skal du tænke over dit grillbehov. Hvis du skal grille et par pølser, behøver du ikke bruge kul og briketter, som brænder i lang tid. På de fleste pakker er opgivet en brændværdi, der siger noget om brændetiden. Er brændværdien opgivet til over 20.000 Kj/kg, kan grillmesteren godt give sig i kast med større kødstykker.

Brændværdien kan være meget forskellig fra mærke til mærke. Dyre briketter kan brænde i op til fem timer, mens en dårlig briket er væk på en time. Se også efter det størst mulige indhold af kul, det kan svinge fra 35-70 procent.

Hvor længe kul og briketter brænder afhænger også af grilltype, vindforhold og tilførsel af luft, men helt generelt brænder briketter længere end kul.

Endelig er det en god idé at kigge efter FSC-mærket, når du køber grillbriketter. Det garanterer, at produktionen af grillbriketten ikke har ført til rydning af skoven, men at skovens plante- og dyrearter bevares.

Læs også: lækker laks på bål

Kulgrill

  1. Vær opmærksom ved brug af trækul

Selvom trækul er CO2-neutral og sælges som en bæredygtig løsning, kan de stadig indeholde metan. Metan er en drivhusgas, som er kraftigere end CO2. Det er ikke altid, at metangassen i trækul er helt udvundet under produktionen. Det gælder heller ikke FSC-mærkede trækul og træbriketter. Hvis et produkt er FSC-mærket, kan du dog være sikker på, at der plantes nye træer for dem, der fældes.

  1. Brug grillstarter

Hvis du bruger en grillstarter, når du skal grille på kulgrillen, har du slet ikke behov for blokke, tændvæske eller andre optændingsprodukter, som skader miljøet. Har du ikke en grillstarter, skal du for så vidt muligt bruge optændingsprodukter af enten træfyld eller baseret på vegetabilsk olie. Bruger du derimod tændvæske baseret på petroleum eller terpentin, belaster du miljøet.

  1. Ryd op miljøvenligt

Hvis du tager på picnic og griller, eller hvis du bare får mange grillgæster, er det let at medbringe engangstallerkener og –bestik – men det skader miljøet. Vælg den grønne løsning og tag tallerkener lavet af porcelæn eller melamin samt rigtigt bestik med i stedet. Vask op med miljøvenlige opvaskemidler ved for eksempel at købe de svanemærkede produkter.

Læs også: Grønt tag fra første dag

  1. Smid asken rigtigt ud

Asken fra grillen kan ødelægge din have. Jord og planter tåler kun ganske lidt aske, og derfor er det bedre at smide den i skraldespanden. Selvom asken kommer fra naturligt træ, er der alligevel via luften sket en ophobning af tungmetaller i træet, som er skadeligt for plantelivet, og hvis du spreder asken i haven, er du med til at bringe dem videre i naturen.

Sørg for, at asken er helt kold, inden du smider den i skraldespanden.Vent gerne minimum til dagen efter, at du har grillet. Tøm asken på et stykke avispapir, pak den ind, og læg pakken ned i en plasticpose.Luk posen godt til, så den ikke støver ud over det hele.

  1. Spis grønnere

En ganske betragtelig del af din grillaftens CO2-udslip kan undgås, hvis du griller kylling i stedet for oksekød. Faktisk nedbringer kyllingen dit CO2-udslip med tæt på 80 procent, hvis du samtidig spiser frilandsgrønt i stedet for grøntsager fra drivhus. Produktionen af et kilo oksekød udleder 19,4 kilo CO2. Det svarer til, at du kører 100 kilometer i bil. Produktionen af et kilo kyllingekød udleder 3,1 kilo CO2. Du kan også vælge at grille mindre oksekød og supplere med svampe, kartofler og tomater, ligesom du kan lave grøntsagsbøffer med den nye populære plantefars.

  1. Drop engangsgrillen

Det virker som en billig og hurtig løsning, når du er på farten, men engangsgrillen er ikke en god idé, hvis du gerne vil være miljøvenlig. Aluminiumsmaterialer, som engangsgrillene laves af, medfører et stort spild. Når engangsgrillen bliver smidt i skraldespanden, kan de nemlig ikke genbruges, og samtidig er der en tendens til, at de bliver efterladt i naturen.

I stedet kan du købe en transportabel grill, som kan fås til i omegnen af 1.000 kroner. Alene fordi de ikke indeholder aluminium, er transportable griller mere miljøvenlige. Hvis du helst er fri for at slæbe rundt på en transportabel grill, kan du overveje at bruge de griller, som ofte findes i parker rundt om i byerne og parkerne.

Læs også: James Prices hjemmelavede grillpølser

Tekst  Simon Johansen, Bolius