Lav dine egne økologiske grillpølser

Med lidt håndelag og god køkkenhygiejne kan du nemt lave dine egne økologiske grillpølser – en sikker måde at imponere sommerens gæster på.

Det skal du bruge:

  • En sprøjtepose af kraftig kvalitet og et pølserør/pølsehorn – fx pølsehornet på en køkkenhakker
  • Madsnor
  • Svine- eller lammetarme, ca. 2-3 meter. Lammetarm giver tyndere pølser, og de sprækker lidt lettere på grillen, svinetarm er mere robust. Fås hos din slagter og i større supermarkeder.

Pølsefars (nok til ca. 15 pølser)

  • 1,2 kg meget koldt hakket økologisk kød med en fedtprocent på 20-25. Er kødet mere magert, kan du blande finthakket spæk eller en god olie i.
  • 1 stort revet løg (eller 2 mindre)
  • 2-3 fed hvidløg (kan udelades)
  • 1 æg
  • 1-2 dl. iskold bouillon – du kan også bruge øl og lave ølpølser
  • 1 spsk mel
  • 2 tsk groft salt
  • 1 tsk groftkværnet peber
  • Krydderurter og krydderier efter smag, fx salvie, allehånde, fennikel, chili, timian, finthakket bacon, muscovadosukker, ost eller persille. Du kan også vælge at nøjes med et kg. kød og tilsætte et par hundrede gram grøntsager til farsen

Læs også: Burger med ost og rødvin

Sådan gør du:

  1. Læg tarmene i blød i koldt vand (ca. 20 min.).
  2. Rør kødet omhyggeligt og længe – farsen skal være lidt mere lind end til frikadeller. Derefter tilsættes resten af ingredienserne.
  3. Lav en lille frikadelle af fars og steg den for at smage, om krydringen er tilpas. Tilsæt det, der evt. mangler og gentag processen, til smagen er rigtig.
  4. Skyl den udblødte tarm, sæt den på pølsehornet, og bind en knude yderst med madsnoren. Fyld fars i sprøjteposen, og klem farsen ud i tarmen. Det er lettest, hvis man er to, så den ene kan styre tarmen, mens den anden fylder den. Prøv at undgå lufthuller, men undlad at stoppe tarmen så fast, at pølserne sprækker. Se evt. en video på YouTube først – der er flere videoer, som viser, hvordan man stopper pølser.
  5. Når du har én lang medisterpølse, deler du den i pølser af passende størrelse ved at binde snor om. Prik eventuelle lufthuller ud med en nål, så pølserne ikke sprækker ved stegningen.
  6. Blancher pølserne i 10-15 min. i næsten kogende vand, ca. 80 grader.
  7. Klip pølserne fra hinanden, og sæt dem på køl. De er nu klar til at blive grillet – og husk, at grillpølser skal grilles ved svag varme, så bliver de bedst.

Læs også: Forkullet kød er skadeligt – fup eller fakta?

Tekst  Susanne Sayers

Foto  Susanne Sayers