3 geniale opskrifter på kartofler i festlig forklædning

Vores hverdagsven kartoflen fortjener også at komme med til fest! Tre af Danmarks bedste kokke giver her deres bud på, hvordan du bruger kartoflen som sprød snack, festlig forret og delikat dessert.

Læs også: Æble-pæresmør

1. Blomstrende virvar

Opskrift: Hans Beck Thomsen. Snack til 4 personer.

Du skal bruge

  • 500 g store kartofler, gerne royal
  • Salt
  • Spiselige blomster

Sådan gør du

  1. Kartoflerne skrælles og ‘køres’ på mandolinjern eller spiralizer til tykke kartoffel-spaghetti.
  2. Fritér nænsomt, og spred dem lidt, så de løftes og bliver lidt luftige.
  3. Når kartoflerne er sprøde og kan bære sig selv, bages de færdig på en bageplade med bagepapir i ovnen ved 160 grader i ca. ti minutter. Drys med groft salt.
  4. Anrettes med en masse spiselige blomster fra mark og eng, f.eks. agerstedmoder, strandært, gyvel og skvalderkålsblomster.
  5. Servér en god mayonnaise med masser af urter til virvaret.

Læs også: Indiske garlic Naan i dit eget køkken

2. Bagt kartoffel med sherrycreme

Opskrift: Jan Hurtigkarl. Forret til 4 personer.

Du skal bruge

  • 4 store kartofler
  • 1 lille skalotteløg
  • 50 g Rossini-kaviar
  • 100 g stenbiderrogn, løjrom, hvad der passer i sæson
  • 1 fingerlime

Sherrycreme:

  • 1 skalotteløg
  • 1 fed hvidløg
  • Olivenolie
  • 1 dl tør sherry
  • 2 dl piskefløde
  • 4 karljohansvampe
  • ½ dl vand
  • 15 g smør
  • Saft af ½ citron
  • Salt og peber

Sådan gør du

  1. Kartoflerne skrubbes med en børste og tørres godt. Smør dem med lidt olivenolie, pak dem ind i folie, og bag dem i ovnen ved 180 grader i ca. en time, til de er møre. De skal være dejligt sprøde udenpå og bløde indeni.
  2. Efter bagningen skæres et snit på langs af kartoflen, så der kommer et låg, som åbnes forsigtigt. Noget af indholdet tages ud og hakkes groft.
  3. Pil løg og hvidløg, og hak begge fint. Sautér løg og hvidløg i lidt olie, uden at det tager farve. Hæld sherry ved, og kog ind til det halve.
  4. Tilsæt fløden, som koges ind til en cremet sauce, der smages til med salt og peber.
  5. Skær karljohansvampe i tynde skiver, og damp dem let i vand med lidt smør og citronsaft. Tag svampene op, kog fonden ned, og tilsæt den til cremesaucen.
  6. Lige inden servering koges saucen op og blandes med den grofthakkede kartoffel-indmad og finthakket løg og lægges op i de varme kartoffelskaller. Top det hele op med svampe, kaviar, stenbiderrogn, løjrom (rogn af fisken heltling) samt perler fra fingerlime.

Læs også: Rabarbermuffins med lakrids

3. Kartoffelkage med appelsin og mandel

Opskrift: Søren Gericke. Dessert, 1-2 kager.

Du skal bruge

  • 400 g kogte kartofler, most fint med en gaffel
  • 1 stang vanilje
  • 1 økologisk appelsin
  • 4 æggeblommer
  • 350 g sukker
  • 4 æggehvider, stiftpiskede
  • 100 g grofthakkede/blendede mandler

Sådan gør du

  1. Flæk vaniljestangen, og skrab vaniljen ud. Riv skallen af appelsinen, og pres den. Pisk æggeblommer, sukker, vanilje og appelsinskal og -saft godt sammen til en luftig masse.
  2. Pisk de mosede kartofler i blandingen til en lind dej. Vend de grofthakkede mandler i dejen. Dejen vendes/foldes med de piskede hvider.
  3. Fyld dejen i en eller to tærte-/springforme, der er godt foret med bagepapir.
  4. Bag kagen i ca. 45-50 minutter ved 185 grader, til den ikke hænger fast i en gaffel eller kødnål.
  5. Pynt med årstidens bær, eller kom forskellige slags is på som vist på billedet.

Tekst  Mette Trudsø

Foto  Lars Gundersen