Æblebraiseret kalvespidsbryst med grønkål og svampe

Noget med æbler igen? Yes I know, men det er jo stort udvalg i supermarkedet, og de kan bruges til meget andet end desserter.

Da jeg var ude og handle, så jeg til min store tilfredshed, at de havde kalvespidsbryst. Ned i kurven med det og hjem og i gang med det samme.

Jeg elsker de billige udskæringer på de dyr, vi spiser. Jeg er egentlig ikke så meget til mørbrad og den slags, det smager ikke af så meget som de billige og langt mere fedtmarmorerede stykker. Ja ja, det tager tid at lave, men for hulen da, det er det hele værd!

Læs også: Rejecocktail

Har du ikke prøvet det før, kommer her en opskrift, du kan lave på godt og vel 2 ½ timer.

kalvespidsbryst

Ingredienser

  • Ca. 1 kg kalvespidsbryst
  • 2 store løg eller 3 små
  • 3 fed hvidløg
  • 7 ½ dl æblemost
  • skal af 1 citron
  • 1 stor kvist rosmarin

Tilbehør

  • 2 æbler
  • 1 pk champignon eller andre svampe
  • ½ pose frisk grønkål
  • 100 g tørsaltet bacon (det er altså den bedste)
  • ½ citron
  • kartofler til 4 personer (hvor mange i nu spiser hjemme hos jer)

 

kalvespidsbryst

Rids fedtet, drys med salt og peber og brun kødet på hver side.

Pil løgene, del dem i to og snit dem fra top til bund.

Pil hvidløg og hak dem groft.

Tag nu en stegeso og læg først løg og hvidløg ned i, læg det brunede kød oven på og hæld æblemost på, så det dækker kødet halvt.

Kom citronskal på, brug dit juliennejern eller et rivejern  – og til sidst den friske rosmarin.

Kom låg på din stegeso og kom den i en 180 grader varm ovn i ca. 2 timer.

Læs også: Kylling marineret i syltet chili, saltet citron og soja

Imens forbereder du tilbehøret.

Start med kartoflerne. Halvér dem og kom olivenolie på sammen med lidt hvidløg (kan undlades) og salt og peber.

De skal have ca. 45 min., og de kommes i oven, når stegen har fået 1 time og 15 min.

kalvespidsbryst

Skyl grøntsagerne og riv grønkålen af stokkene i mundrette stykker.

Skær bacon i strimler og kom dem på en kold pande, så smelter fedtet langsomt af, og strimlerne branker ikke så let. Rist baconstrimlerne på panden til de er sprøde. Hæld fedtet fra og gem det til at stege æblerne og svampene i.

Når de 2 timer er gået, skal kødet hvile i min. 15 minutter.

Hæld væde og løg fra stegesoen op i en gryde, kog det hele op og jævn saucen.

Læg kødet tilbage i stegesoen med låg på og lad det hvile der, imens du laver sauce og tilbehør.

Steg nu først grønkålen. Hvis det hele ikke kan være på panden, gør du det bare af flere omgange. Den skal ikke have mere end et par minutter på panden.

Hav et fad klar til retten og brug eftervarmen fra ovnen til at holde fadet lunt, imens du laver tilbehøret.

Kom den stegte grønkål i bunden af fadet og ind med det i ovnen igen.

Steg nu svampene i lidt af fedtet fra baconen, når svampene er stegt færdig, vender du de stegte baconstrimler i og kommer det hele på fadet, som igen skal tilbage i ovnen på eftervarmen.

Skær æblerne i både og steg dem ca. 1 minut i lidt baconfedt.

Kom dem på fadet og kom saften fra en halv citron henover det hele, sæt fadet tilbage i ovnen.

Skær nu kødet i skiver og kom det på fadet, hæld saucen over og servér med kartoflerne enten på fadet eller ved siden af.

Velbekomme!

Læs også: Avocado-tunsalat med kapers, rødløg og soltørrede tomater

Tekst  Gry Sara Windelev

Foto  Gry Sara Windelev