Æblekage med æblekaramel, æblesmørcreme og hasselnødder

Vores sidste æbler i haven skal bruges til en lækker æblekage

Jeg glæder mig altid ekstra meget til at kunne bruge vores egen høst. Der er bare – for mig – en meget større glæde forbundet med de æbler, jeg selv har fulgt, fra de var smukke, hvide blomster på træet lige uden for mit vindue til de store, røde, modne æbler, som nu ligger i en kasse på min terrasse.

Jeg fik blandt andet lavet denne fantastiske æblekage, som tager lidt tid at lave, men åh hvor er det bare det hele værd, når du sætter tænderne i kagen. Specielt æblesmørcremen og æblekaramellen.

Læs også: Græskartrifli med skumfidusmousse

Det gode ved denne kager er også, at du med fordel kan lave den dagen før, du skal bruge den. Den kan nemt holde sig frisk og lækker et par dage på køl.

Æblepuré

  • 1 kg æbler
  • sukker efter smag

Skræl æblerne og skær dem i tern, kom lidt sukker i og kog det hele til mos. Hvis den ikke er sød nok, kommes der lidt mere sukker i. Blend den jævn med en stavblender og køl den af.

Kagebund

  • 4 dl hvedemel
  • 2 tsk bagepulver
  • 1 tsk natron
  • 1 tsk salt
  • 2 1/2 dl sukker
  • 2 tsk kanel
  • ½ tsk stødt nelliker
  • ½ tsk stødt allehånde
  • 150 g smør
  • 2 æg
  • 4 dl æblepuré
  • ½ dl æblelikør ( har købt en meget billig Santé æble aperitif fra Rema 1000 ca. 30,- )

Sæt ovnene på 165 grader varmluft. Bland hvedemel, bagepulver, natron, salt, kanel, nelliker og allehånde i en skål. I en anden skål kommer du blødt smør og sukker i, som du pisker let og luftigt med en elpisker eller i en røremaskine. Kom de 2 æg i og pisk det sammen.

Sigt halvdelen af mel- og krydderiblandingen ned i skålen med smørblandingen og rør det sammen på lav hastighed. Kom æblepuré og likør i, slut af med resten af melblandingen.

Smør en springform og drys den med hvedemel, ryst formen og hæld det overskyndende mel ud. Kom dejen i formen og sæt den i ovnen.

Bages i 45 min.

Læs også: Grillede rejer med avocado og mango

Imens kagen bager, laver du creme og karamel,

Læs også: Bagt æblekage fra Sydfyn

Karamelsauce

  • 1 ½ dl sukker
  • 1 dl brun farin
  • ½ dl æble likør
  • 1 dl piskefløde
  • 25 g smør

Kom sukker, farin og likør på panden ved middelvarme og lad sukkeret smelte under omrøring. Skru op for varmen og kog det op indtil det tager farve og er lysebrunt. Kom derefter fløde og koldt smør i og kog det op igen, sluk og lad karamellen køle af på køkkenbordet i gryden eller i en skål.

Karamellen skal have stuetemperatur, inden den kommes på kagen.

Æblesmørcreme

  • 1 ½ dl sukker
  • 2 spsk Maizena
  • 1 dl letmælk
  • 1 dl piskefløde
  • 1 vaniljestang
  • 150 g smør
  • 2 spsk æblepuré

Rør sukker og Maizena sammen i en gryde, kom vanilje, mælk og fløde i gryden og kog det op. Kog det igennem et par minutter. Tag gryden af varmen og lad det køle af i 10 min. Smørret, som skal være koldt og i tern, piskes i gryden med en elpisker – lidt ad gangen. Pisk det let og luftigt og kom æblepuréen i. Kom ikke cremen på køl!

100 g hasselnødder drysses på toppen af den færdige kage

Hasselnødderne skal ristes, til de er gyldne (ca.8 min.)  Rul de afkølede nødder mellem dine hænder, så du får så meget af de brune hinder af som muligt. Du kan evt. købe nødder uden hinder. Kan du ikke tåle hasselnødder, kan disse undlades eller erstattes af andre, for eksempel mandler eller jordnødder.

Kagen samles

Når kagebunden er kølet helt af, flækkes den. Brug toppen af kagen som bund og bunden som top, så får du en kage, som er helt lige, hvilket er en fordel, når karamellen skal på, så løber den ikke så nemt af.

Smør den ene kagebund (den nederste) med et lag karamel (og evt. lidt æblelikør), kom derefter et lag smørcreme på og læg så den anden kagebund (den øverste) oven på. Kom kagen på køl i 15-30 minutter så smørcremen bliver mere fast og kagen ikke glider.  Husk at placere kagen på den tallerken eller det fad, som den skal serveres på, så du ikke skal flytte rundt på den færdige kage.

Kom et lag smørcreme rundt på kanten af kagen og sæt den på køl i ca.15 min. Kom det sidste lag smørcreme på kanten af kagen og hæld karamellen på toppen af kagen.

Drys med groft hakkede hasselnødder på toppen og sæt kagen på køl.

Kagen kan med fordel laves dagen før, den har rigtig godt af at stå og trække et døgns tid. Husk at komme film over kagen, når den er helt kold, ellers risikerer du, at den bliver tør.

Tag den ud ca. 45 minutter før den skal serveres, så den ikke er køleskabskold.

Håber du kan lide den… og gem lige et stykke til mig :)

Læs også: Sprøde julesmåkager

grysgryder

Madbloggen GrysGryder

“Jeg er kok og fortæller om min madglæde og mad — og giver dig tips og tricks og opskrifter. Når jeg rejser bringer jeg mine madreportager på bloggen, jeg husker dig på årstidens frugter og grønt og fører dig ind i en verden, hvor køkkener dufter af hjemmebag, steg og frikadeller. Jeg laver også sjov slik.” Gry voksede op på Lolland, hvor hun var med, når dyrene blev slagtet, og hvor hun gik på jagt i naboernes frugthaver.