Beef Rendang med inspiration fra Malaysia

Beef Rendang er en spicy og lækker oksekødsret fra Malaysia

Først i marts var jeg på Bali og besøge venner, og derefter et par dage i Singapore, og tilsidst var jeg en uge på den Malaysiske ø, Tioman som ligger øst for Malaysia.
En smuk ø med jungle, bjerge og fantastisk klart vand, med skildpadder og blacktip reef sharks, som er ganske fredelige.
Og så kunne man drikke vandet fra vandhanen, det kommer nemlig direkte fra bjergene.

Læs også: Koteletter marineret i salviepesto med æbler og løg

 

Lige ved siden af vores resort, lå det lille øko-sted, med træhytter på pæle og restaurant Bagus i vandkanten.  Jeg fik hurtigt lært Chef Gary Gidioen at kende, og fik ham lokket til, at lave nogle klassiske malaysiske retter til os. Bl.a. Beef Rendang, som jeg blev rigtig glad for.

Bali

Jeg har fordansket min med noget mere grønt, mindre chili og serveret den i LO’s kantine, som starten på en uge, hvor de skulle spise sig igennem nogle af de retter, som jeg selv fik på min tur. Den blev en succes, så den får du opskriften på her.

Ingredienser

750g oksekød i tern ca 3x3cm
5 spsk. smagsneutral olie
2 stænger hel kanel
5 nelliker
4 stjerne anis
5 cardemomme kapsler
1 dåse kokosmælk
1 dåse vand
2 tsk. tamarind (fåes som regel i etniske grønthandlere f.eks., Indisk, Pakistansk, Thai eller vietnamesisk )
6 kaffir lime blade
3 spsk. ristet kokosmel
1 spsk. sukker eller palmesukker

Spice pasta

Spice Pasta

5 banan skalotteløg
3 cm galangalrod
3 citrongræs (kun det hvide i midten, resten koges med i retten)
5 fed hvidløg
3 cm ingefær
6 tørrede chili (udblødt i kogende vand, fjern evt. kærnerne)

Sådan gør du

1. Blend alle ingredienser til spice pastaen, eller kør dem i en foodprocessor.
2. Kom olien i en sautérpande, eller en tyk bundet gryde, sammen med spice pastaen, kanel, kardemomme, nelliker og stjerne anis.
Rør rundt til krydderierne dufter.
3. Tilsæt kødet og steg det et par minutter. Tilsæt resterne af citrongræsstænglerne.
4. Tilsæt kokosmælk, tamarind og vand. Kog det hele op.
5. Tilsæt sukker, limeblade og den ristede kokosmel. Rør rundt, tilsæt salt og kog det hele under løg i ca. 2 timer, til kødet er mørt.

Beef Rending

TIP

Du kan også lave det i oven 180 grader i ca 3 timer, eller 80 grader i 16-20 timer.

Læs også: Juleslik som sjove snelandskaber

I min udgave, kom jeg også bambusstrimler i, som kogte med i ca. 2 timer.
Desuden serverede jeg blancheret broccoli til, med rå bønnespirer, tynde skiver af radiser og gule gulerødder, samt en masse friske hakkede koriander, friske chillier og limebåde.

Hvis du IKKE kan lide koriander, så prøv med thai basilikum og purløg, eller fint snittede forårsløg.

Læs også: Kylling med appelsinsyltetøj, sesam og ingefær

Tekst  Gry Sara Windelev

Foto  Gry Sara Windelev