Hvidløg (Allium Sativum) er en fantastisk plante. Ikke alene smager den godt, men den har også været brugt som lægemiddel i tusindevis af år. Der findes hundredevis af forskellige arter hvidløg, og den tilhører løgfamilien, som også består af løg, skalotteløg, purløg og porrer.

Læs også: Varm kakao med et juletwist

Når hvidløg bliver knust eller hakket fint, danner det allicin, som er et stærkt antibiotikum med virkning over for både bakterier og svampe.

Hvidløg

Hvis du lader det hakkede, pressede eller skårne løg stå i ti minutter, inden det evt. varmes op, vil svovlforbindelserne have stabiliseret sig, hvilket gør hvidløget sundere, og du får gavn af alle de gode ting i hvidløget.

Læs også: Krydderolie og -eddike

Ifølge Kræftens Bekæmpelse har der særligt været fokus på, at hvidløg måske kan virke kolesterolsænkende og blodfortyndende og derved, muligvis, mindske risikoen for blodpropper. Hvidløget virker som antioxidant, der øger programmeret celledød (apoptose), dvs. mindsker den dannelse af blodkar, som en kræfttumor behøver for at kunne vokse. Hvidløgspræparater ikke har dokumenteret kræftforebyggende effekt. Det har derimod hvidløg i den daglige kost.

Hvidløg

Hvis du spiser hvidløg dagligt, kan du have mindre af det skadelige kolesterol (LDL) og mere af det gavnlige (HDL) i blodet end andre.

Hvidløg er bl.a. godt for:
Forskellige former for kræft
Hjertet
Blodtrykket
Kolesterol
Slidgigt
Immunforsvaret
Åreforkalkning

Hvidløg

Jeg bruger rigtig meget hvidløg i min mad, og synes det kan være tidskrævende at pille og hakke det, når jeg laver mad på en travl hverdag. Det kan gøres nemmere. Lige nu kan du købe friske hvidløg. De er nemmere at arbejde med, for dem behøver du ikke at pille. Pil blot de yderste blade af, og skær den hårde kerne i bunden ud. Del hvidløget i nogle stykker, og blend det med god olivenolie. Jeg brugte min foodprocessor, men du får et finere resultat, når du blender det. Kom hvidløgsolien i isterningbakker og frys dem, eller gem olien i køleskabet – den kan holde sig ca. en uges tid.

Læs også: Hasselnøddehjerter som smager, så englene synger

Hvidløg

Det er nemt og hurtigt lige at smide en terning hvidløg i retten, som jeg har gjort med de kinesiske svampe.

Alle burde spise hvidløg hver dag.

grysgryder

Madbloggen GrysGryder

“Jeg er kok og fortæller om min madglæde og mad — og giver dig tips og tricks og opskrifter. Når jeg rejser bringer jeg mine madreportager på bloggen, jeg husker dig på årstidens frugter og grønt og fører dig ind i en verden, hvor køkkener dufter af hjemmebag, steg og frikadeller. Jeg laver også sjov slik.” Gry voksede op på Lolland, hvor hun var med, når dyrene blev slagtet, og hvor hun gik på jagt i naboernes frugthaver.