Du kan stadig nå at lave din egen påskesnaps

Det giver ekstra krydderi til påskebordet og samtalen at servere sin egen snaps, og nu behøver du kun tænke i smagsvarianter. Her er inspiration fra en ekspert.

Påsken er for mange samvær om det gode måltid. Der findes mange forskellige påskeborde, men fælles for de fleste er, at påske også er højtid for snapsen.

Aalborg Akvavit fejrer igen i år danskernes kreativitet og lyst til den gode mad med Aalborg Basis, en økologisk gør-det-selv-snaps, der åbner for en verden af uanede kombinationsmuligheder, uanset om du er til de søde, sure, salte eller bitre noter.

Læs også: Svampeburger

Snaps til tiden

Tilsæt et væld af forskellige krydderier i mange kombinationer i gør-det-selv-snapsen. Ryst den og sæt den til side i alt fra 5 minutter til flere måneder. Du kan altså stadig nå at overraske påskegæsterne med en unik og hjemmelavet påskesnaps.

Nyd en rigtig æggesnaps efter påskefrokosten

Vi har i generationer haft en (i dag måske lidt glemt) tradition for at nyde en ægte æggesnaps før eller efter et stort måltid. Byd påskegæsterne en hjemmelavet æggesnaps, når roen sænker sig efter den store påskefrokost. Du kan også kvikke gæsterne op efter påskebordet med en velsmagende Espresso Martini med et moderne tvist med snaps!

Opskrift på klassisk æggesnaps til påskefrokosten

Det skal du bruge

  • 1 dansk æg
  • 2 spiseskefuld flormelis
  • 2 spiseskefuld sukker
  • ½ glas Aalborg Basis

Sådan gør du

  • Forbered dig ved fx at sætte lidt Rick Astley på anlægget.
  • Slå ægget ud i en skål med flormelis og sukker. Pisk æggemassen i ca 7-10 minutter med en gaffel til den er rørt ud og lys i farven.
  • Tilsæt Aalborg Basis i en tynd stråle mens du pisker det sidste.
  • Æggesnapsen er klar til at blive serveret.
  • Opbevares i køleskab i max 3 dage. Omrystes før servering.

Nyd dit hårde arbejde med gode venner og familie.

Læs også: Grys klassiske rødkålsopskrift

Opskrift på Espresso Martini med Aalborg akvavit

Det skal du bruge

  • 0,5 dl espresso-kaffebønner (jo mere mørkristet kaffen er, desto kraftigere og bitter en kaffesmag får du)
  • 2 hele vaniljestænger
  • 1-2 spiseskefuld agavesirup
  • Aalborg Basis

Sådan gør du

  • Start med at tilsætte kaffebønner og vaniljestænger i Aalborg Basis Snaps, skru låget på og stil den et mørkt og køligt sted.
  • Allerede efter 1 døgn har snapsen en fin vaniljesød smag af kaffe, og du kan servere den direkte fra glasset, som den er – men den er bedst efter 3 dage.
  • Når du er tilfreds, fjerner du ingredienserne, filtrerer den gennem et kaffefilter i en grundig rengjort kaffetragt
  • Smag til med agavesirup.

Skål for en snaps, der kan gøre et godt stykke chokolade, eller en dessert med chokoladesmag eller appelsin, endnu bedre.

Læs også: Græskartoast

Tips og tricks om akvavit fra akvaviteksperten

Lars Kragelund er teknisk direktør i Arcus, der står for produktionen af Aalborg Akvavitter. I mere end 30 år har han indsamlet viden fra akvavittens verden, som andre kan få glæde af, når der skal nørdes akvavit og snaps ved påskebordet. For akvavit kan godt være snaps, men snaps kan ikke være akvavit… Eller hvordan er det nu, det er?

Akvavit eller snaps?

De færreste skelner mellem snaps og akvavit, men ikke alle typer brændevin må kaldes akvavit. Ifølge en EU-forordning skal en akvavit nemlig være fremstillet, så aroma og smag primært stammer fra destillater fra frø af kommen og/eller dild. Desuden må der ikke tilsættes essensolier, og alkoholprocenten skal være minimum 37,5 %.

Sæt pris på din akvavit og nyd den i små bidder

Der hersker mange sejlivede myter omkring måden, man drikker akvavit på, men Lars Kragelund fastslår, at man fremhæver alle akvavittens noter, hvis man giver sig god til at nippe, smage og mærke akvavittens nuancer. En god akvavit er lige så kompleks som en whisky og skal nydes. Når akvavitten nydes i små nip, får man alle smagsnuancerne med. Den høje alkoholstyrke folder naturligt akvavitten ud i mundhulens 32° varme. Når man indtager akvavitten i små mængder, frigøres aromastofferne fra alkoholen og giver den fulde nydelse.

Læs også: Torsk med puré og chips af jordskokker

Akvavit fra fryseren eller ved stuetemperatur?

Mange tror, at alle akvavitter og snaps kun skal nydes direkte fra fryseren, men sådan er det faktisk ikke. Er din akvavit gylden, er indholdet af kommen oftest lavere, og den folder sig bedst ud, når den nydes ved stuetemperatur. Er din akvavit klar i farven, så har den normalt også en kraftig koncentration af kommen og skal derfor serveres kold.

Ønsker du at holde akvavitten kold under hele frokosterne kan du nemt lave din egen snapsekøler ved at sætte din flaske i en tom mælkekarton, fylde den med vand og stil den oprejst i fryseren.

Ekspertens tommelfingerregel:

Klare akvavitter og snaps:

  • Serveres fra frys eller køl
  • Nydes bedst i de traditionelle spidse snapseglas

Gyldne akvavitter og snaps:

  • Serveres tempereret
  • Nydes bedst i tulipanformede snapseglas

Læs også: Opskrift: Flødebagt græskar

Tekst  Nicole Hardt

Foto  Getty Images, Aalborg Akvavit