Glaseret selleri i cider med æbler, bacon og kørvel

De næste mange måneder står i rodfrugternes tegn, hvis man følger de danske sæsoner. Rodfrugten er efter min mening en skøn råvare, fordi den er alsidig, den er billig, og så mætter den rigtig meget.

Jeg har her i Grys gryder besøg af kokken Bo Jacobsen, som sammen med sin kone Lisbeth er indehaver af Restaurationen og R vinbar, der ligger i hjertet af København. Begge har de efterhånden i mange år været centraltplaceret på den danske madscene, og Bo står for mig som en mand, der kæmper for de gode råvarer, og som lærer os danskere at være kritiske over for, hvad vi putter i munden. 

Læs også: Efteråret er den bedste plantetid for frugttræer og buske

Her får du en dejlig opskrift på glaseret selleri i cider med æbler, bacon og kørvel.

Opskrift til 4 personer

• 8 små nye selleri med top (eller én stor selleri i tern, ca. 5×5 cm.)

• Æblecider / tør

• Sukker

• 25 g. smør

• 4 æbler / fx skovfoged

• 100 g. bacon / tørsaltet og gammeldags røget

• 1 bdt. kørvel

• Salt og peber

Læs også: Spis dine dræbersnegle og kom af med de ekstra kilo

Fremgangsmåde

Skær toppen på selleriene i ca. 4 cm. længde.

Skræl og vask selleriene og skær dem i halve.

Skræl æblerne og skær dem i 8 både pr. æble.

Læg sellerien i en stor, fladbundet gryde, så den ligger i ét lag. Kom æblecider ved, så den netop dækker og kom smør, et knips sukker og lidt salt ved.

Skær baconen uden svær i tern og læg den i gryden til selleriene.

Kog det hele ved rask varme, til selleriene er møre, men har bid. Tilføj evt. lidt mere vand, hvis der bliver for tørt i gryden, inden selleriene er møre.

Før selleriene er færdige, kommes æblebådene i gryden, således at de glaserer med og bliver tilberedt uden at smatte.

Server retten med masser af skåret kørvel.

Læs også: Bagte gulerødder i flotte farver

Bo Jacobsen og Gry Sara Windelev

Bo Jacobsen og Gry Sara Windelev

Tekst  Bo Jacobsen

Foto  Line Falck Christensen