Grøn papayasalat med cashewnødder og Porto Bello-svampe

Denne salat er selvfølgelig inspireret af en af mine mange ture til Asien. Den er uden kød, men svampene og fiskesaucen, giver den rigeligt med umami.

Vil du gerne have kød til, kan du bruge fisk, skaldyr, fjerkræ, oksekød eller kalv, den passer til rigtig mange ting, så længe du holder krydderierne på kødet, i retning af Vietnam eller Thailand.

Du skal bruge:

1 grøn papaja

3-4 Porto Bello-svampe

1 fed hvidløg

50 g ristede cashewnødder

4-5 forårsløg

100 g bønnespirer

1 bakke cherry tomater

1 bundt frisk hakket mynte

Sprød salat f.eks. hejrte- eller ærtesalat.

Papayasalat

TIP

Du kan også komme fintsnittet spidskål eller hvidkål i, i stedet for salaten og den grønne papaya, den kan være svær, at få fat i,

hvis man ikke lige har et lokalt Thai-supermarked.

Læs også: Crostini med lun brie og rosmarinhonning

Ingredienser til marinade:

Saften af 2 lime

1 rød chili

1 fed hvidløg

20 g skrællet ingefær

1 håndfuld frisk koriander ( kan undlades)

3 spsk fiskesauce

2 finthakkede stængler citrongræs

1/2 dl neutralolie eller sesamolie

Papayasalat

Skræl papayaen, flæk den på langs og tag kernerne ud.

Snit den i lange strimler med et groft juliennejern eller på et mandolin-jern. Hvis du ikke har nogle af delene, så brug et groft rivejern.

Skyl og snit salaten eller kålen.

Vask og snit forårsløgene fint.

Læs også: Butter chicken

Vend det hele sammen med de skyllede bønnespirer, og blend ingefær, chili, saften af 2 lime, fiskesauce, finthakket citrongræs, olien og koriander. Vend marinaden i alt det grønne.

Rist cashewnødderne på en tør pande.

Skær svampene i passende skiver, og rist dem med 1 fed revet hvidløg på panden.

Skyl og del cherrytomaterne. Skyl og hak mynten groft og drys den over salaten.

Når du skal hakke citrongræs, skærer du ca 1 cm af bunden, og ca 3 cm af toppen, og fjerner 1-2 af de yderste blade, da de kan være meget grove og trævlede i det.Køb den så frisk som muligt, så er den mindre grov.

Frys og brug resterne af citrongræs til, når du skal lave andre retter som skal koge, f.eks. suppe eller thai-karry.

Papayasalat

grysgryder

Madbloggen GrysGryder

“Jeg er kok og fortæller om min madglæde og mad — og giver dig tips og tricks og opskrifter. Når jeg rejser bringer jeg mine madreportager på bloggen, jeg husker dig på årstidens frugter og grønt og fører dig ind i en verden, hvor køkkener dufter af hjemmebag, steg og frikadeller. Jeg laver også sjov slik.” Gry voksede op på Lolland, hvor hun var med, når dyrene blev slagtet, og hvor hun gik på jagt i naboernes frugthaver.