Et bål, en planke af træ, lidt sølvfolie, nogle træpinde – og så laks, kylling og et par bananer

Det er nemt at gøre forsommerens aftensmåltid til en fælles leg.

Det er blevet tid til at flytte køkkenet ud til havebålet, og det er Malthe, der bestemmer, for det er ham, der skal lave dagens aftensmad.
Vi laver laks i folie med et stykke bagepapir lagt indeni, og pakken skal ’fores’ med lækre håndsnittede grøntsager: porrer, tomater, løg og hvidløg.
Fiskestykkerne lægges oven på grøntsagerne, krydres med peber, kryddersalt og hvad der ellers kan findes på krydderihylden.

Læs også: Bagt torsk med rabarber-timian og Chilikompot

 

Bål i haven

Vi tager også lige en runde i haven, for at gå på jagt efter noget spiseligt, og her falder vi over det, der er mest af, nemlig skvalderkål.

Malthe er klar med en håndfuld, men vi får hurtigt talt os frem til, at kun de helt spæde blade skal i vores mund. Skal skvalderkål være andet end rustikt supplement, skal det dampes eller sauteres på en pande med olie og hvidløg.

Fisken toppes med et stykke økologisk citron, som smager fantastisk, når det er grillet, og på fars fisk toppes med rigelige stykker jalapenos.

Pakkerne lukkes i toppen og enderne og er så klar til at blive lagt ind i gløderne på bålet.

Læs også: Claus Holm: “Gu har du tid til at lave mad”

Lækker laks i haven

Kylling på pinde

Omkring bålet sidder børnene pænt og venter, mens røgen danser pardans med vinden. Langs stenene omkring bålet hænger kyllingestykker spiddet på tilspidsede træpinde og sat på højkant, så de bliver grillede af strålevarmen fra bålet.

Heller ikke denne ret er svær at tilberede på bålet, det kræver blot et par pinde, som du selv snitter spidse, nogle udbenede kyllingestykker og et par trækævler, som de spiddede kyllingestykker kan sættes fast på. Så er det kun at vente, til kødet er helt gennemstegt – det anbefales at gnave kødet direkte fra spyd.

Husk desserten

Hos os har de brunplettede bananer i frugtskålen ikke mange venner, så de ender tit med en tur i biologisk affald. Men det er slet ikke nødvendigt, for de kan snildt gøre det ud for en lækker dessert.

Skær bananerne op og fyld dem med chokolade, fx pålægschokolade.

Bananerne pakkes ind i folie og kan lægges i udkanten af bålet, så er de smeltemøre, når det senere er tid til dessert .

Skal det være ekstra lækkert, kan I toppe med vaniljeis.

Læs også: Kyllingebryst med fyld af avocado og serranoskinke

Bananer på bål

Tekst  Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk

Foto  Majbritt Andersen