Lav din egen dyrk-selv pizza og server med frisklavet iste

Ultimativ sommerhygge  med hjemmelavet pizza tilberedt med hjemmedyrkede grønsager

Bedre fås det ikke!

Pizza er gået rent ind hos den moderne børnefamilie og tilberedt med de rigtige råvarer, er det både sund og lækker mad.

Urban Gardening – Haven i byen

Mange forbrugere er blevet mere bevidste om, hvad de putter i munden, og det kan bl.a. aflæses på den stigende interesse for grow-your-own eller urban gardening kulturen.

Udefra handler det om at være selvforsynende og dyrke sine egne grønsager hjemme i haven, på altanen eller terrassen, mens det på et dybere plan har noget med nærhed, autenticitet og omtanke for miljøet at gøre.

Læs også: Oplevelser i din egen have i maj

 

Nyttehaven – Sundt og sjovt børnearbejde

Det er sunde og gode værdier at give videre til næste generation, og hvis du bruger en konkret case som fx pizza lavet helt fra bunden og involverer de yngste, kan klima- og kvalitetsbevidsthed nærmest leges ind.

Selve forarbejdet med at anlægge nyttehaven og passe krydderurterne og grønsagerne, mens de gror til, er en stor del af fornøjelsen. Det skaber både begejstring og ansvarsfølelse hos børnene, når de selv er med i hele processen, og så snart man begynder at høste afgrøden, bliver indstillingen til at spise grønt også tit en helt anden.

Har du ikke drivhus eller bare ikke tid til at gøre det hele fra bunden, kan du købe krydderurter og grønsagsplanter lige til at plante ud i krukker eller bede og selv opleve glæden ved at se, hvordan fx tomater og chilipeber kvitterer flittigt.

Læs også: Hjemmedyrkede kartofler i sæk

Pizza på terrassen

Hjemmegjort pizza er et sjovt og sundt projekt for hele familien

Pizzeria i haven

Med friske grønsager og krydderurter lige ved hånden er det en smal sag at lave sin egen pizza med hjemmelavet tomatsovs. 

Pluk de friske tomater og tilbered en fortryllende tomatsovs med frisk oregano og hvidløg, hvor bare duften leder tankerne hen på sol og sommer.

Lad børnene være med til at pynte pizzaen med frisk basilikum og peberfrugter, og du kan være sikker på, at der bliver spist op den dag!

Fuldend middagen med en dejlig forfriskende iste med frisk mynte:

Læs også: Smoothies af røde bær

Iste med frisk mynte

Bland en håndfuld frisk mynte med 500 g sukker, 4 økologiske, halverede citroner og 3 liter kogende vand i en stor gryde eller skål.

Smag drikken til.

Lad den trække i 1-2 timer, og si derefter krydderurter og citroner fra.

Hældes på rengjorte, skoldede flasker.

Fortyndes i forholdet ¼.

Kan holde sig 4 dage i køleskabet.

Smagen kan varieres med de mange forskellige slags mynter, der findes, som fx jordbær og chokolade.

Læs også: Drivhus for hele familien

Iste med frisk mynte



Italiensk pizza til 4 personer

25 g gær

2 dl vand

1 spsk. olie

½ tsk. salt

330 g mel

Opløs gæren i lunkent vand

Bland resten af ingredienserne i og ælt dejen godt

Hæver ½ time

Rulles ud og fyldet kommes på

Efterhæver 20 min

Bages ved 220 gr. i 25 min.

Tip til den travle!

Lav pizzadejen dagen før med den halve mængde gær, og lad den langtidshæve, det sparer tid og er godt for fordøjelsen.

Lav dobbelt portion af tomatsovsen, og frys halvdelen ned, så er halvdelen af arbejdet gjort næste gang.

Læs også: Så er det tid til at komme i gang med drivhus og urtehave.

Tekst  Floradania

Foto  Floradania