Lav dit livs bedste æblemost af æblerne fra din egen have

Brug dine overskudsæbler til æblemost

Der er en verden til forskel på industrifremstillet æblejuice og den most, du selv kan lave eller få hjælp til at få presset hos en professionel æblemoster. Hvor industrijuicen laves på koncentrat, er æblemost den rene saft direkte fra æblerne, og smagen er helt anderledes kompleks og fyldig.

Det er ikke svært at lave æblemost, men det kræver ordentligt modne æbler af god kvalitet – og så skal du bruge det rigtige udstyr, der så til gengæld kan bruges til de fleste frugter.

Du kan leje udstyr til mostning mange steder, lige som du kan købe dit eget – prisen på en god, klassisk æblepresse af træ begynder typisk ved omkring 2.000 kr., brugt kan de erhverves for ned til 300-400 kroner. Gå gerne sammen med naboerne, så I kan lave en eller flere årlige moste-dage ud af det og samtidig spare penge på udstyret.

Hvis du laver koldpresset æblemost, skal den omgående på rene flasker og så i fryseren, den kan kun holde sig nogle få dage. Alternativt kan du pasteurisere mosten, altså varme den op til mindst 82 grader og derefter hælde den på rene, skoldede flasker.

Du kan også vælge at få presset æblerne til most hos de store mosterier – prisen og konceptet varierer, så spørg på forhånd, om du selv skal have emballage med, og hvad prisen er. Typisk laves der fem liter æblemost af ca. 10 kilo æbler.

Læs også: Hjemmelavet hyldeblomstsaft

SÅDAN LAVER DU DEN BEDSTE MOST

  • Brug modne æbler. Tidlige sommeræbler er som regel spisemodne og dermed også modne til most direkte fra træet, så her kan du bare smage dig frem. Andre og senere æblesorter som fx Ingrid Marie og Gråsten udvikler først deres smag, efter de er plukket. De er plukkemodne, hvis de let slipper grenen. Skal du hive hårdt, er æblet ikke klart endnu.
  • Lad sene sorter eftermodne. Pluk æbler fra de sene sorter ned på en dug og lad dem få nogle dages sol derefter, hvor du vender dem, så de får farve på alle sider. Det er med til at udvikle smagen. Du kan også plukke dem ned i egnede kasser og lade dem stå yderligere nogle uger.
  • Tjek nedfaldsfrugten grundigt. Skurv og skønhedspletter på æblerne betyder intet, men bruger du nedfaldsfrugt, skal du skære alle mørke stødpletter fra, tjekke ekstra grundigt for orm og fjerne alle æbler med skimmel og råd. Det kan være et stort arbejde, og derfor er det bedre at plukke frugten, før den falder ned.
  • Brug ikke overmodne æbler. De er melede, og din most får en lidt muggen bismag.
  • Bland gerne sorter. En tommelfingerregel er to-tredjedele søde spiseæbler og resten en lidt syrligere sort. Du kan også til sidst blande hyldesaft, kirsebærsaft eller andre former for most i for variationens skyld.
  • Vask æblerne grundigt – og brug ikke æbler med fugleklatter eller nedfaldsæbler fra træer i husdyrfolde – der er risiko for kolibakterier.

Læs også: Glaseret selleri i cider med æbler, bacon og kørvel

Lækker og sød æblemost frisk fra æblepressen

Raw apple juice running down from a press

Tekst  Susanne Sayers

Foto  Susanne Sayers