Familieprojekt: Lav marmelade af hyben

Hyben er naturens velsmagende vitaminbomber, der nemt trylles om til den smukkeste orange marmelade – med bærrenes indbyggede kløpulver som ekstra bonus for børn og barnlige sjæle.

Tænderne bider let i den skrigorange skal, mens 9-årige Malthe kigger på sin storebror. Blikket er koncentreret, for vi er på rov i strandområdet, og et forkert bid i et hybenbær kan udløse en kløende gane.
Omkring os er den rynkede rose, hybenrosen, lige ved hånden. Ifølge Naturstyrelsen er den noget skidt, fordi plantens rodnet er så tæt, at den udkonkurrerer den naturlige vegetation, og derfor skal den officielt bekæmpes.

Der plukkes hyben
Men vi kan godt lide den – eller rettere: vi kan lide dens fladtrykte, kugleformaede bær; de store saftige, røde eller orangerøde hyben, som vi har planer om at forvandle til marmelade.
Malthe er ved at få overbevist sin storebror om, at det er OK at spise hybenbærrene, hvis blot man gør det med præcision. Med fortænderne gnaver de sig vej ind til de potentielt kløende frøkerner, det for alt i verden gælder om at undgå. Skal og frugtkød er til gengæld velsmagende og tæppebombet med A- og C-vitamin – en kop hyben har nogenlunde samme antal C-vitaminer som 40 appelsiner.
Nærmest andægtigt tager Malthe sin kniv og renser frøkernerne ud i små tændstikæsker. De er fyldt med kløpulver og ganske velegnede til at gemme til en helt særlig lejlighed, hvor en ryg fortjener at blive drillet.

Læs også: Den lille perle sydpå

Efter de første smagsprøver og frøindsamlinger gælder det om at få plukket så mange bær som muligt for at lave en af de bedste ”fra-have-til-bord”-marmelader – en hybenmarmelade, der ikke alene smager godt, men som med sin klare orange farve også er så god for øjnene, at den pynter ved sin blotte tilstedeværelse på spise- eller køkkenbordet i den mørke og kolde tid.

Sådan laver du marmelade af hyben

Det skal du bruge

  • Ca. 2 kilo hyben
  • 2-3 økologiske citroner
    • Pektin eller Melatin (kan købes hos Matas eller i velassorterede supermarkeder)
    • 3,5 kop sukker
    • Lidt smør
    • Evt. æbler, ingefær og appelsinsaft
    • En gelepose og seks syltetøjsglas

Sådan gør du

  1. Fjern stænglen og blomsten med en lille kniv, skær hybenfrugten over på langs, og pil de hvide frø ud med spidsen af kniven.
  2. Hak bærrene fint, og kog dem i en gryde med vand og citronsaft i 15 min.
  3. Hæld nu hybenbærrene i en gryde med 1,5 liter vand og lad det koge i en time, eller til bærrene er til at mose. Pift gerne marmeladen op med skiver af æble fra haven, ingefær og appelsinsaft.
  4. Mos bærrene med en kartoffelmoser eller en stavblender, og anbring blandingen i en gelepose.
  5. Steriliser seks syltetøjsglas i kogende vand i 10 min., husk også lågene.
  6. Anbring tre kopper hybensaft i en stor bred gryde. Tilfør en halv kop friskpresset citronsaft og pektin. Tilføj 3,5 kop sukker, og når sukkeret er opløst, tilføres ½ tsk smør. Kog blandingen op, så det bobler voldsomt i ét minut.
  7. Flyt gryden, hæld hybenblandingen i syltetøjsglassene og skru de steriliserede låg på.

Læs også: Frysende kolde forlystelser i din vinterferie

Hyben

Tekst  Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk

Foto  Martin Hoffmann Kønig