Opskrift: Chili con carne med guacamole

Chili con carne er noget af det bedste simremad fra det mexicanske køkken. Få opskriften på den smagfulde ret her.

Simremad passer perfekt til de kolde aftener, og her får du opskriften på den mexicanske alt-i-en-gryde, hvor bønner, grøntsager og kød bliver til en mættende og lækker ret.

Det skal du bruge

  • 400 g oksekød
  • 50 g chorizopølse, kan udelades
  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 peberfrugter
  • 3 stilke bladselleri
  • 1 rød chili
  • 2 tsk spidskommen
  • 2 tsk korianderfrø
  • 2 tsk cayennepeber
  • 2 tsk paprika
  • 3 hele nelliker
  • Olivenolie
  • 1 flaske tomatpassata (ca. 700 g)
  • to tern mørk chokolade (20 g), 85 %
  • 3 dåser kidneybønner
  • Salt og peber

Guacamole

  • 2 modne avocadoer
  • 1 lime, saften heraf
  • 1 lille fed hvidløg
  • 1 tsk spidskommen, stødt
  • 1 nip sukker
  • 250 g cherrytomater
  • Salt, gerne havsalt, og friskkværnet peber

Tilbehør

  • Cremefraiche
  • Frisk koriander
  • Evt. lime i både

Læs også: Squashsuppe med kantareller

Sådan gør du

  • Pil løg og hvidløg og hak dem i tern. Fjern kerner i peberfrugterne, og skær dem i tern. Skær bladsellerien i små stykker. Fjern evt. kernerne fra chilien, hvis du vil have en mindre stærk gryde, og skær den i mindre stykker.
  • Så skal du lave krydderblandingen. Find alle krydderierne frem. Knus spidskommen i en morter sammen med korianderfrø. Mål de øvrige krydderier af, kom dem i morteren, og stød hele blandingen lidt rundt.
  • Opvarm olivenolie i en rummelig gryde. Sauter løget ved svag varme, så det ikke branker. Tilsæt hvidløg efter et par minutter. Kom herefter peberfrugt, bladselleri og chili i gryden. Steg et par minutter. Kom krydderierne i, og vend rundt.
  • Skub grøntsagerne til side, skru op og tilsæt kødet. Lad det blive godt brunt. Tilsæt evt. chorizopølse skåret i tern sammen med tomat og chokolade, skåret i mindre stykker. Lad gryden simre i 40 minutter – og gerne længere, hvis du har tid. Smag til med salt og peber.
  • Dræn bønnerne for vand, og tilsæt dem lige før servering. Lav imens guacamolen og det øvrige tilbehør.

Guacamole

  • Skær avocadoerne i mindre stykker og kom dem i en skål. Pres limesaft over. Mos det let med en gaffel.
  • Pil hvidløget og hak det fint. Kom det i sammen med spidskommen og sukker.
  • Skær tomaterne i kvarter – fjern evt. kernerne – og kom dem i. Smag til med salt og peber.
  • Server chili con carne med guacamole, cremefraiche og frisk koriander.

… Velbekomme!

Opskriften er lavet af Mette Mørbak. Du kan finde mange flere lette og lækre opskrifter i kogebogen One Pot – Alt i én gryde, din genvej til hverdagsmad. Bogen er udgivet af Muusmann Forlag og koster 200 kroner.

Læs også: Brød med valnødder og øl

Tekst  Mette Mørbak

Foto  Chris Tonnesen