Opskrift | Dansk hotdog i gourmetudgave

En dansk hotdog passer til enhver lejlighed – men hvorfor ikke gøre lidt ekstra ud af den smagfulde klassiker? Prøv denne opskrift på en lækker gourmetudgave af den gamle kending.

Lav en lækker gourmetudgave af den klassiske danske hotdog med fantastiske smage af hjemmelavet figensennep, blommeketchup, løvstikkeremoulade, lime-agurkesalat og friteret persillerod.

Få opskriften på det hele her:

Den danske hotdog

Opskrift til 4 stk.

Det skal du bruge

  • 4 oksekødspølser
  • 4 speltbrød
  • Salatblade
  • Figensennep
  • Blommeketchup
  • Løvstikkeremoulade
  • Lime-agurkesalat
  • Friteret pastinak
  • Karse

Sådan gør du

  • Skær et brød halvt igennem og kom et salatblad samt en stribe sennep i.
  • Læg pølsen på og byg hotdoggen op med ketchup, remoulade, agurkesalat og pastinak.
  • Pynt med karse.

Speltbrød

Opskrift til ca. 16 stk.

Det skal du bruge: 

  • 12 g gær
  • 1⁄2 spsk honning
  • 2 tsk havsalt
  • 31⁄4 dl lunken vand
  • 300 g speltmel
  • 300 g hvedemel
  • 1⁄2 spsk olivenolie

Sådan gør du

  • Rør gæren ud med honning, havsalt og vand.
  • Tilsæt speltmel og hvedemel lidt efter lidt.
  • Ælt dejen i 5 minutter, den skal være meget blød og elastisk.
  • Form den til en stor kugle og kom den i en skål.
  • Dryp olien over dejen og vend den i skålen, så dejen er dækket med en oliefilm.
  • Hæv dejen tildækket et lunt sted til dobbelt størrelse.
  • Form dejen til 16 brød og sæt dem på en bageplade med bagepapir.
  • Hæv dem tildækket et lunt sted i ca. 1 time.
Varm ovnen op til 250 °C.
  • Sæt brødene i ovnen og hæld hurtigt 1⁄2 dl vand ind i bunden af ovnen. Luk straks.
  • Bag dem i ca. 15 minutter.

Læs også: Vind bogen “Morgenmad”

Figensennep

Opskrift til 4 dl

Det skal du bruge 

  • 1⁄2 kg friske figner
  • 200 g mangokød
  • 1 dl balsamisk blommeeddike
  • 3 spsk pernod
  • 1⁄2 tsk stødte nelliker
  • 1⁄2 dl dijonsennep
  • 3 spsk honning
  • Havsalt

Sådan gør du

  • Skær figner og mango i mindre stykker.
  • Småkog under låg figner, mango, eddike, pernod og nelliker i 20 minutter.
  • Blend det i en foodprocessor sammen med sennep og honning.
  • Smag til med salt.

Blommeketchup

Opskrift til 5 dl 

Det skal du bruge

  • 500 g blommer i renset vægt
  • 1 rødløg
  • 6 hele allehånde
  • 1⁄2 spsk koriander
  • 1 spsk chipotle-tabascosauce
  • 2 spsk Lingham’s chilisauce
  • 100 g rørsukker
  • 1 økologisk citron, revet skal
  • 1 dl balsamisk blommeeddike
  • Havsalt

Sådan gør du 

  • Hak løg og skær blommer i grove stykker.
  • Rist allehånde og koriander på en hed og tør pande i få sekunder.
  • Kom alle ingredienserne i en gryde og lad det simre under låg i 20 minutter.
  • Blend ketchuppen og smag den til med salt og evt. mere blommeeddike.

Løvstikkeremoulade

Opskrift til 3 dl 

Det skal du bruge 

  • 1 bdt løvstikke
  • 2 dl mayonnaise, den originale
  • 25 g syltet græskar eller drueagurk
  • 2 spsk kapers
  • 1 tsk sennep
  • 1 spsk revet økologisk citronskal
  • 1⁄2 spsk citronsaft
  • Havsalt og friskkværnet peber

Sådan gør du

  • Blend løvstikke og mayonnaise sammen.
  • Hak græskar og kapers fint.
  • Rør remouladen sammen og smag den til med salt og peber.

Lime-agurkesalat

Opskrift til 4 dl

Det skal du bruge

  • 1 agurk
  • 1 rødløg
  • 1⁄2 dl limesaft
  • 1 tsk stødt rosenpeber
  • 3 spsk rørsukker
  • 1⁄2 spsk havsalt

Sådan gør du

  • Skær agurken i tynde skiver. Brug evt. et mandolinjern.
  • Hak løget fint. Rør limesaft sammen med de andre ingredienser og kom det over løg og agurk.
  • Lad det trække i 25

Læs også: Snobrød og brødre-fællesskab

Friteret persillerod

Opskrift til 2 dl

Det skal du bruge

  • 2 persillerødder
  • Solsikkeolie
  • Havsalt

Sådan gør du

  • Skyl og skrub rødderne og skær dem meget tyndt ud, brug evt. et mandolinjern.
  • Opvarm olien i en gryde, den skal være så varm, at det syder omkring et stykke persillerod.
  • Friter dem et lag ad gangen, til de er gyldenbrune. Det tager ca. 2 minutter – pas på, de ikke får for meget.
  • Tag dem op med en hulske og læg dem på fedtsugende papir. Drys salt over.

Tip:

Pastinak, jordskokker, artiskokblade, salvieblade, persille, kartofler, sødkartofler, grøntsagsbanan og rødbede er også meget velegnede til at fritere.

Opskriften er lavet af Steen Larsen. Du kan finde mange flere lækre opskrifter i bogen Verdens Bedste Hotdogs, der med en grøn vinkel giver forslag til at fremstille spændende, anderledes og overraskende tilbehør til din hotdog med kombinationer fra hele verden samt forslag til vegetarenBogen er udgivet af Muusmann Forlag og koster 200 kroner.

 

Tekst  Steen Larsen

Foto  Kenney Faurbye