Den grønne bølge er over os – og det kan sagtens lade sig gøre at overføre den til alle tiders danske madklassiker, frokostplatten.

Få fire opskrifter på lækre og smagfulde alternativer til den klassiske frokostplatte her.

Alle opskrifter er til 2 personer

1. Rødbedehummus-madder

Det skal du bruge

• 2 skiver brød

• 1 fersken

• 1/2 bolsjebede

• 2 spsk. rødbedehummus,
se opskrift

• 1 lille håndfuld røde spirer

Sådan gør du

1. Rist brødet.

2. Skær ferskenen i tynde
både, og riv bolsjebeden på
et mandolinjern.

3. Smør brødene med hummus, og kom fersken på den ene smurte skive og bolsjebede
og røde spirer på den anden.

Rødbedehummus

Det skal du bruge

• 1 dåse kikærter

• 1 dl olivenolie

• 1 spsk. tahin

• 2-3 fed hvidløg

• Saften fra 1/2 citron

• 2-3 tsk. agavesirup

• 1 stor rødbede

Sådan gør du

1. Hæld vandet fra kikærterne, og kom dem op i en blender eller en foodprocessor sammen med olivenolie, tahin, hvidløg, citronsaft, agavesirup samt salt og peber.

2. Skræl rødbeden, og skær
den i grove stykker. Kom den ned til de andre ingredienser,
og blend.

3. Smag til med salt og peber.

Læs også: Smørrebrød med røgede kartofler, hønsesalat og tørsaltet bacon

2. Ærtemosmad

Det skal du bruge

• 1 skive brød

• 1/4 bolsjebede

• 1 spsk. ærtemos, se opskrift

• 1 lille håndfuld brøndkarse

• Lidt olivenolie

• Lidt citronsaft

Sådan gør du

1. Rist brødet.

2. Skær bolsjebeden ud
i aflange tern.

3. Smør brødet med ærtemos, og kom herefter brøndkarse og bolsjebedestykker ovenpå.
Top med en smule oliven-
olie og citronsaft.

Ærtemos

Det skal du bruge

• 200 g frosne ærter, optøede

• 2 fed hvidløg

• 1/2 dl olivenolie

• Saften fra 1/4 citron

• 1/4 dl vand

• 1-2 tsk. agavesirup

Sådan gør du

1. Pil hvidløgene, og kom
dem ned i en foodprocessor sammen med resten af
ingredienserne, undtagen agavesirup.

2. Blend, indtil massen er ensartet – dog må mosen gerne være lidt grov, så man kan fornemme ærtestykkerne.

3. Smag til med agavesirup,
salt og peber.

Opbevares på køl. Kan holde
sig i 3-4 dage.

3. Myslimad

Det skal du bruge

• 1 skive brød

• 2 spsk. plantebaseret smøreost

• 4 spsk. honningristet mysli

• 1 lille håndfuld blåbær

Sådan gør du

1. Rist brødet.

2. Smør smøreost på, og drys herefter myslien udover.

3. Top med friske blåbær.

4. Avocadomad

Det skal du bruge

• 1 skive brød

• 1 avocado

• 1 spsk. hampefrø

• Lidt olivenolie

• Lidt citronsaft

Sådan gør du

1. Rist brødet.

2. Halvér avocadoen, tag
stenen ud, og pil skrællen af. Skær avocadoen i skiver,
og læg dem oven på brødet.

3. Drys hampefrø udover, og
slut med lidt olivenolie,
citronsaft og salt.

Opskrifterne er skrevet af Asta Just Schack, og du kan finde meget mere inspiration til en plantebaseret kost i kogebogen Plantemadder – grønne håndmadder, sandwich og burgere. Bogen er udgivet af Muusmann Forlag og koster 230 kroner.

Læs også: Grønne pizzabunde og blomkålspizza

Tekst  Asta Just Schack

Foto  Asta Just Schack