Opskrift I Torskeburger med grønkålspesto og pankoknas

Burgeren kan laves i mange, lækre versioner – også dem, der går i en mere sund og grøn retning. Prøv denne opskrift på en lækker Smith Barge torskeburger.

En burger kan spises både til hverdag og til fest – især hvis der er kræset lidt ekstra om fyld og tilbehør. Her får du en opskrift på en lækker torskeburger, hvor hjemmelavet rød anchos- og grøntsagspesto, pankoknas, saltkapers og et par gode briocheboller skaber en dejlig gourmet-oplevelse.

Opskrift | Sådan laver du Smith Barge torskeburger

Smith er navnet på en mand, der sælger fiskeburgere fra sin pram (barge) i havnen i Antwerpen.

Det skal du bruge

  • 4 stykker pankostegt torsk 
  • 4 briocher 
  • Salat
  • Grønkålspesto 
  • Saltkapers
  • Rød anchopesto 
  • Pankoknas 
  • Krydderurter

Sådan gør du

  1. Skær bollerne over og rist dem på skærefladen.
  2. Kom salatblad på underbollen, pesto, torsk, lidt kapers, anchopesto, panko og krydderurter.
  3. Kom overbollen på og spis med kniv og gaffel.

Pankostegt torsk 

Til fire personer

Det skal du bruge

  • 400 g torske- eller kulmulefilet uden skind og ben
  • Havsalt
  • Friskkværnet hvid peber
  • Sumak 
  • 1 dl hvedemel
  • 1 sammenpisket æg
  • 1 dl pankorasp 
  • Olie til stegning

Sådan gør du

  • Skær fisken i 4 stykker. Drys salt, peber og sumak på. Vend dem i mel, dernæst i æg og slut af med rasp. Steg fiskestykkerne på en slip-let-pande i olie i ca. 2 minutter på hver side.

Grønkålspesto

Til 4 dl

Det skal du bruge

  • Ca. 150 g grønkål, ribbet vægt
  • 25 g saltede peanuts
  • 25 g parmesan
  • 1 fed hvidløg
  • saft af ½ citron
  • 1 spsk revet citronskal
  • 1 knsp flormelis
  • 1-2 dl olivenolie
  • Havsalt og friskkværnet hvid peber

Sådan gør du

  • Blend alle ingredienserne på nær olie.
  • Tilsæt olie gradvist, indtil pestoen er en sammenhængende, men grov masse med struktur. Smag pestoen til med salt og peber.

Læs også: Opskrift I Gourmet andeburger

Rød anchospesto

Til 3 dl

Det skal du bruge

  • ½ dl pinjekerner
  • 50 g soltørrede tomater i olie
  • ½ spsk ancho-chilipulver 
  • 2 fed hvidløg
  • 25 g Prima Donna-ost
  • 1 spsk revet citronskal
  • 1-2 dl olivenolie
  • Citronsaft
  • Røget salt

Sådan gør du

  • Rist pinjekernerne lidt på en tør pande. Blend alle ingredienserne på nær olie. Tilsæt olie gradvist til en passende konsistens. Smag pestoen til med citronsaft og salt.

Pankoknas

Til ca. 10 stk. 

Det skal du bruge

  • 25 g pankorasp 
  • 1½ dl vand
  • ½ dl rapsolie
  • 2 tsk havsalt
  • 1 spsk revet citronskal

Sådan gør du

  • Blend alle ingredienserne i en foodprocessor i 3-4 minutter. Varm en lille pande op og hæld dejen på panden i et tyndt lag. Steg raspet, til det er gyldenbrunt på overfladen, ca. 4 minutter. Det skal kun steges på den ene side, hav tålmodighed, lige pludselig er det sprødt. Læg det på et stykke fedtsugende papir.

Tip

Krydringen kan varieres meget, prøv med stødt spidskommen, anis eller tørrede svampe, som blendes med. Kom 1 tsk. trøffelolie i rapsolien, det giver en fantastisk smag.

Opskriften er lavet af Steen Larsen. Du kan finde mange flere opskrifter på spændende burgere i kogebogen Verdens bedste burgere. Bogen er udgivet af Muusmann Forlag og koster 250 kroner. Nu kan du bruge rabatkoden ‘burger20’ og få 20 procent i rabat ved køb her. Tilbuddet gælder til den 16.11.20.

Læs også: 3 geniale grilltips fra Claus Holm

Tekst  Steen Larsen

Foto  Bjarni B. Jacobsen