Grundopskrift på risotto trin for trin

Du kan stort set komme hvad du har lyst til i din risotto, bare hold det simpelt med to-tre ingredienser udover grundopskriften.

Ingredienser

2-3 spsk olivenolie
1 finthakket løg
1 fed hakket hvidløg
2 stilke bladselleri i tern
400 g risottoris
1 dl hvidvin
1 l fond (hønse-, fiske- eller grøntsagsfond/bouillon)
50 g revet parmesan
30 g smør

Sådan gør du:

Kom olivenolien i en gryde ved middel-varme. De hakkede løg kommes i gryden og sauteres under omrøring i ca. otte minutter, eller indtil de bliver klare i det – de må ikke tage farve. Kom hakket hvidløg og selleritern ved løgene og sautér under omrøring i yderligere fem minutter. Kom derefter risottorisene ved og giv dem et par minutter under omrøring. De skal være en anelse gennemsigtige.

Hvidvin kommes i gryden og koges op, derefter tilsætter du din fond et par deciliter ad gangen. Når risene har suget væden, kommer du igen ca. to dl fond på og lader risene optage væden. Når du har gentaget denne proces fem gange, har du brugt din fond. Smag på risene. De skal være al dente, altså med bid i. Er de ikke det, kommes lidt mere væske på – fond hvis du har mere tilbage, ellers må du bruge en sjat bouillon eller vand.

Rør smør og fintrevet parmesan i risottoen og smag til med salt og friskkværnet peber.

OBS! Ved sautering vender man råvaren hele tiden, så man undgår bruning.

Læs også: Butter chicken

Tekst  Gry Sara Windelev

Foto  Line Falck Christensen