Salat med rød spidskål, ristet grønkål, syltede tranebær og valnødder

Julen er ikke det tidspunkt på året, hvor vi spiser mest salat

– og det er lidt ærgerligt, fordi den fede julemad har rigtig godt af et bittert og frisk modspil. Det har jeg prøvet at tænke ind i denne salat, som med tiden er blevet en af mine egne juleklassikere.

Læs også: Rosmarin- og honningmarineret walisisk lammemørbrad med grønkålssalat

Salat med rød spidskål, ristet grønkål, syltede tranebær og valnødder

Opskriften passer til ca. 4 personer

1/2 rød spidskål

Saft fra 1/2 citron

100 g rørsukker

1 kanelstang

1 dl æbleeddike

100 g friske eller frosne tranebær

2 blade grønkål

Lidt smør til stegning

75 g valnødder

1 spsk. dijonsennep

2-3 spsk. nøddeolie

Groft salt

Peber fra kværn

Sådan gør du

Snit rød spidskål fint med en skarp kniv, vend det med citronsaft og lidt salt, og lad det trække ca. 1/2 time.

Imens koges rørsukker, kanelstang og æbleeddike op i en gryde. Når det koger, tages det af varmen og hældes over tranebærrene. Lad tranebærrene køle let af i lagen.

Fjern stokken fra den skyllede grønkål, og skær bladene i mindre stykker.

Rist grønkålen på panden i lidt smør, og krydr med salt og peber.

Rist valnødder på en tør pande.

Blend 1/3 af de syltede tranebær med dijonsennep og nøddeolie, og smag til med salt og peber.

Vend den blendede tranebær-vinaigrette med den røde spidskål, og anret i bunden af et fad. Kom de ristede grønkålsblade, resten af tranebærrene og valnødderne på toppen.

Læs også: Salat Nicoise med vildlaks

Tips!

  • Top salaten med ristede pærer eller æbler.
  • Udskift valnødderne med ristede kastanjer.
  • Brug tyttebær i stedet for tranebær.
  • Udskift rød spidskål med savojkål eller almindeligt spidskål.

Salaten er god til lidt fed julemad, f.eks. andesteg, flæskesteg, frikadeller eller medisterpølse.

Læs også: Marinerede kyllingelår med bagte gulerødder og rødløg