Brug efterårsferien på at sanke, snitte og lave lækre tørrede grøntsager

– det er hyggeligt og giver et velsmagende og langtidsholdbart ’forrådskammer’.

På efterårets og vinterens familieture ud i det blå er der ikke noget så lækkert som en kop hjemmelavet kogvarm suppe eller en portion risotto på farten.
Og skal smagen på den medbragte mad sikres, kræver det kun lidt forberedelse – for vi laver selvfølgelig selv vores tørrede grøntsager. Det giver en fænomenal smagsoplevelse, og så kan det holde sig længe, ofte et pænt stykke over et år.

Læs også: Den gode smag tørrer vi os til

 

En hyggelig aktivitet

Tørrede grøntsager og urter skrumper ind, og de fleste fylder kun en tredjedel af, hvad de ellers gør, så de er dejligt nemme at transportere i små poser, når man skal på udflugt.

At tørre sine egne grøntsager er en hyggelig aktivitet i sig selv, og børnene kan sagtens tage styringen: Frem med løg, pluk de sidste tomater, skræl et hvidløg og tag en tur ud i naturen og find nogle lækre svampe – og så skal urtekniv og spækbrættet frem, for nu skal der snittes.

Nu skal der snittes til tørrede grøntsager

Tørrede grøntsager i ovnen

Grøntsagerne skal snittes så fint som muligt, for jo finere skiver, jo nemmere har fugten ved at fordampe. Det er en god idé at lægge ud med at dele løg på midten, så de ikke vipper og er sikre for børnehænder at skære i.
Når grøntsagerne er skåret i fine stykker, skal de en tur på bagepapir og i ovnen ved lav temperatur, omkring 50 grader, i ca. 12 timer.
Vej gerne mængden af grøntsager inden tørring, så du har et cirka-billede af, hvor meget den tørrede mængde fylder, når de til sin tid tilsættes i suppen eller gryderetten.
Hvis tørringen foregår i en ovn, hvor den fugtige luft har svært ved at slippe ud, kan det være en god ide at tørre svampene og grøntsagerne lidt ad gangen eller at lade ovnlågen stå på klem, så fugten kan slippe ud. Hvis I vil spare på strømmen, kan tørringen sagtens klares efter madlavningen, hvor ovnen alligevel har været tændt.

Læs også: Fra drivhusdrømme til virkelighed

Sikre hits til tørring

Min personlige favorit er hvidløgene, som er aldeles fantastiske, når de ligger i små, nøddelignende flager – skarpe og helt rigtige i smagen.

Tomater er også smagfulde i tørret stand, men da de indeholder rigtig meget vand fra ”fødslen,” skal de skæres i ekstra tynde skiver, så fugten kan fordampe.

Kantareller, mælkehat, stor parykhat, trompetsvamp eller den trods navnet smagfulde brungule slimrørhat er alle sammen svampe, som vi kan finde her i oktober – og i nogle tilfælde helt ind i november. Ud over at smage godt har tørrede svampe den herlige egenskab, at de kan holde sig meget længe, typisk over et år.

Og når nu I er i gang med tørring, så se jer omkring i haven. Er der måske stadig en solsikke eller to, kan I skære hovederne af planten og tørre dem på samme måde som løg og grøntsager herefter opbevare dem i et uopvarmet, frostfrit rum som fx en garage eller et udhus. Solsikkehovederne kan lægges i fuglehuset vinteren igennem til stor glæde og fyldte fuglemaver, og så kan I også gemme lidt frø til næste års såning.

Tørrede solsikker

Værd at vide om svampe

Når turen går ud for at plukke svampe, er det en god ide at have en svampekyndig eller en god bog med som guide. Vi bruger den lille, hårdføre lommeguide ’10 sikre spisesvampe – En lommeguide til brug i skov og mark’.

Svampe er færdigtørrede, når konsistensen er tør og sprød. Opbevaringen af de tørrede svampe skal være i lufttæt emballage og helst mørkt og køligt.

Når svampene skal bruges, kan de med fordel stilles i blød natten over.

Læs også: Godt tip mod øre-smerter i flyet

Tekst  Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk

Foto  Majbritt Andersen, Borneferie.dk