Opskrift: Verdens bedste juleboller

Giv smag til vinterens mørke morgener med disse lækre juleboller, der er lette at bage og smager af jul.

Få opskriften her:

Det skal du bruge

Opskrift til ca. 10 stk juleboller

  • 5-10 g gær
  • 5 dl tempereret vand
  • 5 spsk Acido eller yoghurt naturel
  • 2 tsk salt
  • 2 spsk honning
  • 3 spsk loppefrøskaller (Husk eller Skallin)
  • 2 tsk ægte Sri Lanka kanel
  • 5 spsk hele hørfrø
  • 3 spsk græskarkerner
  • 2-3 dl grovvalsede havregryn (gem lidt til drys)
  • 3 dl rosiner, dadler og abrikoser, skåret i små stykker
  • 200 g usigtet speltmel eller anden fuldkornsmel
  • 400 g sigtet speltmel
  • 1 æg til pensling

Læs også: Hurtigt grydebrød på kuglegrill

Sådan gør du

  1. Udblød gæren i det tempererede vand og tilsæt Acido yoghurt sammen med loppefrøskaller, honning og salt og rør det sammen til gær og honning er opløst.
  2. Lad det trække i 10 minutter og pisk herefter massen, eventuelt med håndmixer, i 2 minutter.
  3. Tilsæt de øvrige ingredienser sammen med hovedparten af melet og rør grundigt.
  4. Lad dejen hæve i nogle timer eller natten over under et fugtigt klæde og ved stuetemperatur.
  5. Ælt herefter dejen grundigt med det sidste mel, enten ved håndkraft eller i røremaskine. Det er vigtigt, at der æltes luft ind i dejen, så bollerne ikke bliver for faste i det, men får lethed trods de lidt tunge, tilsatte ingredienser.
  6. Form dejen til boller med lidt olivenolie på hænderne og lad dem efterhæve i 30 minutter på bagepladen.
  7. Pensl bollerne med sammenpisket æg og drys eventuelt med havregryn.
  8. Bag dem ved 200 grader i 35 minutter.
  9. Lad dem køle af i 10-15 minutter før servering.

Læs også: Brød med valnødder og øl

anette0232

Skærmbillede 2015-11-06 kl. 13.18.57

Denne opskrift stammer fra Anette Harbech Olesens hjemmeside www.madforlivet.com. Anette Harbech Olesen er forfatter og blogger om mad og sundhed på hjemmesiden. Her kan du også tilmelde dig hendes gratis, månedlige nyhedsbrev.

Tekst  Anette Harbech Olesen

Foto  Anette Harbech Olesen