Peberbøf og portvin er det perfekte par

Portvin kan knuselske ord og mundhule

– og når der er besøg fra et af de store portvinshuse Sandeman, så er der fyldt omkring middagsbordet, for portvin er det nye rødvin og købmændene ved det godt.

Flot klassisk modnet, lakrids, blid og flot struktur. Superlativer smides over det veldækkede bord på restaurant Gammel Mønt i det indre København. Vi er til portvinssmagning og omkring bordet sidder mennesker, hvis mundhuler er udstyret med formfuldendte sætninger om portvin. De har igennem årene smagt sig til stor viden om en drik, der tidligere var forbundet med mormorcerutter og en flad risalamande, men som nu har fået sin berettigede renæssance som en kongedrik, der kan mindst lige så meget som dens ”fætter,” rødvinen.

Læs også: Håndplukket vin fra Fredensborg

 

Portvinssmagning afløser vinsmagning

Portvinssmagninger har mange steder afløst vinsmagninger, og i mange supermarkeder er hylderne med portvin særdeles velassorterede, og en kølig tirsdag aften i oktober er vi inviteret af Vintageportvin.dk til smagning af en flok af portvinshuset Sandemans, dem med den sortklædte don som logo, allerbedste portvine.

Firmaets marketingsdirektør, Pedru Cunha, ved det godt. Før i tiden havde firmaet fokus på kvantitet, det amerikanske marked var umætteligt, og kvaliteten spillede ikke det store rolle og det kostede på prestigen, men i dag er det helt anderledes, der er bare ikke nok der ved det.

Læs også: Ovnbagte kartofler med rødvinskaramelliserede løg

Flot samling portvin

Bare nydelse

Min bordnabo kan smage både lakrids, bid og struktur, i min mund er det ”bare” nydelse. En Sandeman vintage 1963 lig med masser af smag. Sikke en start.

Portvin har historie indbygget i druerne. Ved Douroflodens udmunding til Atlanterhavet, fra byen Porto, hvor portvin alle dage er blevet produceret som rødvinens ”forfinede fætter,” men processen er simpel nok. Når druerne er plukket, mases de, enten ved hjælp af fodkraft eller mekanisk, og skallerne udblødes på den måde sammen med druemosten for at trække farve og tanniner ud.

Så skal mosten gæres, men når gæren har ”spist” cirka halvdelen af sukkeret i mosten blandes den med neutralt smagende alkohol for at standse gæringen og på den måde beholdes sødmen og alkoholprocenten øges til omkring 20 pct. Vintage portvin lagres på fad på tappes på flaske efter to år.

Læs også: Portvin der er lige så kendt som Ronaldo

En velhængt peberbøf

Foran os står seks ranke glas, alle klar til at få ”maven” fyldt med portvin, og så kommer køkkenets ypperste. En velhængt oksebøf iklædt den fineste ”kåbe” af peber. En rigtig manderet, som kan give varmen i vinterkulden, men som også kræver sit selskab.

En så krydret ret er normalt noget af en udfordring for rødvin, men kombinationen portvin og peberbøf er genial. En yngre vintage-port, godt med saft, frugt og kraft i smagen kan håndtere bøffen.

Portvin i maverne på glassene

Krigsminder fra portvinssmagninger

Som aftenen skrider frem formerer ordene sig, og der udveksles ”krigsminder” fra andre smagninger.

På bordet hilser en kraftfuld hjemmelavet chokolade med en herlig is, og vi er nået til den tid på aftenen, hvor vandene skilles. Tawny, 10, 20 og 40 år gamle nøddebrune drikke, som ifølge portvinsmanden fra Portugal skal give helt nye kunder, gerne kvinder, og smagen er nok en tand mere feminin end de mere robuste tawnys fra huse som Rio Bom, Bulas eller Krohn.

Hos mig er har Sandeman dog ikke noget at skamme sig over, og særligt Tawny 30 og 40 års er aldeles fremragende dessertdrikke med længde og sødme i smagen, og jeg drikker dem gerne med en kvinde.

Læs også: Burger med ost og rødvin

5 gange dyrere end whisky

Kvalitetsportvin er omkring fem gange dyrere end whisky at producere, men når det kommer til salgsprisen, så slår whiskyen igen og overhaler, og det skal der gøres noget ved, lyder det fra Sandemans udsendte.

Det handler om at holde et skarpt øje på kvaliteten i flaskerne, men også om lækre indpakninger, for at få folk til at købe mere portvin handler også om udseende og indpakning.

The grand finale. Spitzenklasse lyder det fra min mere og mere ordrige naboer. Topkvalitet kommer med alderen, og i glassene hældes dybrøde dråber, der ikke har set dagens lys i 58 år. Sandeman Vintage 1957, fyldt på flaske efter to år på fad i 1959. En portvin, der virkelig er ældet til mundynde, valnød badet i rødlig ungdom.

Der er enighed, vi går fra bordet efter at have stiftet bekendtskab med en smag af verdensklasse.

Læs også: Portvin der er lige så kendt som Ronaldo

Udsøgt portvin 1957 Sandeman

Tekst  Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk

Foto  Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk