Pesto
Det er ikke kun basilikum, som kan bruges til pesto. Min yndlings pesto er bredbladet persillepesto og korinaderpesto. Det forunderlige ved pesto lavet på koriander, er, at den fuldstændig ændrer smag, fra at være den specielle smag som man enten elsker eller hader, til pludselig at være noget, som stort set alle kan lide. Det er i hvert fald lykkedes mig at servere den for mange, som hader frisk koriander, men som elsker den som pesto. Det skal da næsten prøves, hva’?
Persillepesto
Ingredienser:
1-2 fed hvidløg
40 g ristede pinjekerner
Salt
Saft af 1/2 citron
40 g ost (Vesterhavsost/Parmmesan/Thyholm eller anden fast ost)
75 g bredbladet persille
2 dl olivenolie
Holdbarhed ca. 14 dage på køl eller ca. 3 måneder på frost.
Persillepesto går til stort set alt kød, fisk og grøntsager
Læs også: Dampede blåmuslinger
Korianderpesto
Ingredienser:
Den kan laves på samme måde som persillepestoen, men du kan også lave den mere orientalsk inspireret. Den går rigtig godt til lam, kylling, gris og fisk.
2 fed hvidløg
20 g frisk ingefær
50 g saltede peanuts
Saft af en lime
80 g frisk koriander
2 spsk. fiskesauce
2 spsk. chilisauce
1 1/2 dl smagsneutral olie
Holdbarhed ca 14 dage på køl eller ca. 3 måneder på frost.
Læs også: Rørt ørredtartar
Tekst Gry Sara Windelev
Foto Line Falck Christensen